Óriási nemzetközi hitelt kap Románia (2.)

Portfolio2009. március 10. 09:12

Románia 20 milliárd euró (25.3 milliárd dollár) értékű pénzügyi segítséget kaphat a Nemzetközi Valutaalap vezetésével - értesült a Financial Times az ügyöz közeli forrásokból. Az előzetes becslések 5-10 milliárd euróról szóltak. Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia már tegnap este bejelentette, hogy az EU tárgyalásokat kezd Romániával a segítségnyújtásról.

A Financial Times információi szerint a román kormányzat és a Valutaalap már múlt héten Washingtonban megállapodott a "mentőcsomag" alapvető paramétereiben.

A Nemzetközi Valutaalap hétfőn közleményben tudatta, hogy március 11-25-ig Bukarestben tartózkodik majd az IMF delegációja, hogy egy esetleges technikai és pénzügyi támogatásról tárgyaljanak. A közlemény kiemelte, hogy a multilaterális pénzügyi segítségnyújtásban szerepet kap az Európai Unió, a Világbank és más intézmények is.

A londoni üzleti napilap forrásai szerint az egyezség időt ad Romániának a megfelelő intézkedések végrehajtására. Az előzetes becslések 5-10 milliárd eurós összeggel számoltak.


Az FT-nek nyilatkozó illetékes hozzátette, hogy a nemzetközi hitel futamideje meghaladja a Magyarországnak esetében tapasztalt 17 hónapot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Liviu Voinea, a Group for Applied Economics bukaresti közgazdásza az IMF-hitellel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Romániának szüksége van erre, mivel a hitel segítségével a 4%-os GDP-arányos költségvetési deficitnél nagyobb hiányt engedhetne meg magának. A kiadások további vágásával csak még mélyebb lenne a recesszió - tette hozzá a szakértő.

A kormányzat jelenleg 2%-os idei hiánnyal számol.

Címkék: