Még többe kerül egy betegség: tovább nőnek a gyógyszerárak!

Világgazdaság2009. március 9. 09:45

A lakossági gyógyszerterhek növekedése az idén is folytatódik, ha csökken a tb-támogatás mértéke. A 30 milliárd forintos kormányzati megtakarítási tervről végleges döntés még nincs, a Reformszövetség javaslatai szerint 10 milliárdnál több nem vonható ki az ágazatból.

A gyógyszerfogyasztás visszafogásában nincs tartalék, hiszen a népesség egyre öregedik, és folyamatosan új készítmények kerülnek a piacra. A konvergenciaprogram már így is kemény megszorításokat hozott az ágazatnak, így további megtakarítás csak az intézményrendszer átalakításából származhat.

Tavaly 40 százalékkal ugrott meg a lakosság vényköteles gyógyszerekre fordított kiadása, a receptköteles és az a nélkül kapható gyógyszerek együttes fogyasztásáért fizetett hozzájárulás pedig 26,9 százalékkal nőtt. Az orvosságok piaci értéke fogyasztói áron megközelítette az 565 milliárd forintot. A kórházakban - termelői áron számítva - további 95 milliárd forint értékű gyógyszer fogyott.

A hazai fogyasztás azonban még így sem éri el a fejlettebb, ám sok szempontból egészségesebb lakosságú EU-tagországok fogyasztását. Vényköteles szerekből Ausztriában 453, Belgiumban 378, Franciaországban 475, Németországban 426, Svájcban 452 euró jut fejenként, míg nálunk 202.

Címkék:
gyógyszerárak,