OECD: készüljünk fel a legrosszabbra

Pénzcentrum2009. március 6. 12:30

Semmi bíztatót nem lehet kiolvasni az Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezetének (OECD) legújabb grafikonjaiból. Az előrejelzések szerint a következő hat hónap a gyors gazdasági hanyatlás jegyében telik majd el.

Az OECD összetett előremutató indexe (composite leading indicator - CLI) a szervezet hét legnagyobb gazdaságában egyaránt erőteljes recesszió várható a következő hat hónap folyamán. (Ez az a mutató, melyet olyan, egyéb gazdasági mutatókból állítanak össze, melyek hasonlóan mozognak együtt a konjunkturális ciklussal, de azt megelőzik periodikailag. Ilyen lehet az új munkanélküliek száma, az ipari megrendelések mértéke, a fogyasztói hangulat vagy épp maga az S&P-500 tőzsdeindex).


Az OECD-index januárban 0,9 ponttal 92,3 pontra esett, tavaly januárhoz képest pedig 9,1 pont a mínusz. Ezzel új történelmi mélypontot sikerült megütnie a mutatónak. Az összes főbb tagország esetében mély gazdasági recessziót prognosztizál a szervezet. Meglepő módon az ázsiai tagországok kilátásai rosszabbak, mint a nagy legnagyobb észak-amerikai és európai tagországoké.

Címkék: