Drágábbak lesznek a repülőjegyek a politikusok miatt?

Pénzcentrum2009. március 5. 13:00

Megfúrhatják a washingtoni törvényhozók az európai és amerikai légitársaságok kialakult partnerprogramjait, mivel azok a kartellellenes szabályokba ütközhetnek.

Évek óta igyekeznek a világ nagy légitársaságai szövetségeket kialakítani, hogy alacsonyabb költséggel tudják elérni a lehető legtöbb célpontot. A Delta Air Lines az Air France-KLM-mel működik együtt, a Unitednak pedig a Lufthansával van megállapodása közös járatokról, sőt a Continental is épp az utóbbihoz készül csatlakozni. Az efféle szövetségek azonban a kartellellenes törvénybe ütköznek az Egyesült Államokban, a törvényhozók pedig nem nézik jó szemmel, hogy egyre több vállalat kér mentességet a törvény hatálya alól.

A Szenátus közlekedési és infrastrukturális bizottsága keményebb szabályokat szeretne bevezetni azon légitársaságok számára, akik a kartellellenes törvény alól szeretnének mentességet kapni. Az elképzelések szerint a cégek három évre előre kell, hogy közöljék a terveiket, különben akár el is veszíthetik a már megszerzett washingtoni jóváhagyásukat, ami rögvest perhez, vagy a szövetség felbomlásához vezetne.

Címkék: