Google Earth: Nem jelent veszélyt a Paksi Atomerőműre? - képekkel

Pénzcentrum2009. március 4. 17:00

Kiváló felbontásban látszanak a Google Earth műholdas térképén az atomerőművek. Pakson kívül a környező országok hasonló létesítményeinek alaprajza is jól kivehető, ezt pedig akár biztonsági kockázatot is jelenthet.

A Google Earth -és kiegészítése, a Google Ocean - ingyenes számítógépes program, ami virtuális földgömbként használható. A Föld háromdimenziós modelljére mértékhelyes műholdképek, légi felvételek és térinformatikai adatok vannak vetítve, a programban bolygónk minden részéről leolvashatók a földrajzi koordináták, és az adott pont magassága.


Természetesen a legtöbb ország kormánya mindent megtesz azért, hogy minél kevesebb információ szivárogjon ki katonai létesítményeiről, magas biztonsági kockázatot rejtő épületeiről. A napokban épp Nagy-Britanniából érkeztek olyan hírek, melyek szerint a program segítségével jól feltérképezhetőek különféle katonai bázisok, atomerőművek -ezek pedig kiemelt célpontjai lehetnek az országot fenyegető terrortámadásoknak.

Magyarország egyetlen atomerőműve is kiválóan látszik a Google képein. Ezzel azonban nem vagyunk egyedül: a régió több országának hasonló létesítményei is alaposan szemügyre vehetőek.


Mittler István, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta, hogy azok a biztonságot befolyásoló rezsimintézkedések, amelyek garantálják a paksi atomerőmű folyamatos és biztonságos működését sem a műholdas felvételekről, sem pedig más úton nem szerezhetőek be. Ebből következően az erőmű nem tett és nem tervez olyan lépéseket amelyek azt eredményeznék, hogy műholdas felvételen ne lehessen azonosítani a paksi atomerőművet.

Paksról más úton is beszerezhetők információk: A PA Zrt. évente kb. 30 ezer magyar és külföldi látogatót fogad. Az üzemi területen megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező idegenvezető kalauzolja a látogatókat és mutatja be az erőmű területét, továbbá néhány a technológiához tartozó helységet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Szekértők szerint is eltúlzott az aggodalom. Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal, főigazgató-helyettese a Pénzcentrumnak elmondta: az atomerőműveket nem lehet és nem is szükséges megvédeni a Google Earth-től. Hiszen -mint mondta- bárki megismerheti ezeket az alaprajzokat, ehhez nem kell a programhoz fordulni.

A fizikus szerint -aki maga is használja előadásaihoz a Google képeit- csak repülési tilalom van érvényben az erőművek fölött, ez pedig nyilvánvalóan nem vonatkozik a műholdakra.


A kíváncsi műholdak ellen leghatékonyabban nemzetközi szinten lehetne fellépni. Mittler István szerint egy másik kérdés, hogy az Európai Unió tervez-e olyan lépéseket, amely azt eredményezné, hogy a tagállamokban egységesen kijelölt kritikus infrastruktúrák, vagy azok egy része - például az atomerőművek- a fenti módon ne legyenek azonosíthatók.

Címkék:
atomenergia hivatal,