Brüsszel: széles sávot mindenkinek!

Világgazdaság2009. március 4. 10:15

A brüsszeli "széles sávú hozzáférést mindenkinek" célkitűzés szerint a jövő év végéig a vidéki térségeket is be kell, hogy hálózza a széles sávú internet.

Az uniós adatok tanúsága szerint a 27 tagállamban a vidéki lakosság közel 30 százalékának nincs hozzáférése a világhálóhoz, a széles sávú kapcsolat tulajdonságai pedig sok esetben jóval gyengébbek, mint a városokban. Egyes tagállamokban - többek között Cipruson, Máltán, Romániában vagy Olaszországban - a lakosság fele még életében nem használt számítógépet. Jól mutatja az országok közti különbséget, hogy miközben Svédországban a vidéki agrárcégek 80 százaléka használja az internetet a termelés megszervezéséhez, a piaci árak nyomon követéséhez vagy éppen az időjárás előrejelzéséhez, addig Magyarországon ez az arány alig 25 százalék.

Magyarországon mind a vezetékes, mind a mobiltechnológián ütemesen épül ki a széles sávú internet. A Magyar Telekom üvegszálon épít hálózatot, a T-Mobile és a Pannon pedig a koncessziók meghosszabbítása fejében vállalt el több tízmilliárd forintnyi fejlesztést. Talán ennek is köszönhető, hogy az Európai Bizottság adatai szerint hazánkban a vidék széles sávú internettel való lefedettsége eléri a 80 százalékot, az elővárosok és városok lefedettsége pedig már a 100 százalékot közelíti.

Címkék: