A világgazdaság Nostradamusa: két-három évig semmi jóra ne számítsunk!

Pénzcentrum2009. március 4. 13:00

A különösen pesszimista nézeteiről ismert, valamint a mostani válság képével már 2005-ben fenyegető Nouriel Roubini a TIME magazinnak adott interjújában ismét borús jövőképet festett: szerinte a legjobb esetben is két-három éves recesszióra kell berendezkedniük a fejlett országoknak!

2005-ben, mikor Roubini megjósolta az ingatlan-boom kifulladását, és annak világgazdaságra gyakorolt hatását, még mellőzött pánikkeltőnek számított, azóta a világ egyik legkeresettebb gazdasági szaktekintélye.

A TIME most ismét megkérdezte, hogy látja a jövőt, mi vár a kormányokra, és mikorra számíthatunk valamiféle kilábalásra. A szakember aggodalmát fejezte ki, miszerint az U-alakú recesszió könnyen átcsaphat L-alakúba, amilyet a japánok már megtapasztaltak, az évekig tartó gazdasági stagnálással, és deflációs nyomással. Hat hónapja még 10 százalék esélyt adott ennek, mostanra azonban már 33 százalékra becsüli ennek valószínűségét.

Ennek elkerülésére szerinte összehangolt kormányzati lépésekre van szükség, erős monetáris lazításra, és természetesen megfelelő fiskális stimulusra, amelyre számos példa van már a világban, a különféle mentőcsomagok formájában. Az amerikai 800 milliárd dolláros csomagot alapvetően jó lépésnek tartja, azonban annak idei 200 milliós adócsökkentési részét elhibázottnak, szerinte ugyanis az így megtakarított összeget a lakosság nem fogja fogyasztásra fordítani, márpedig most keresletélénkítésre lenne szükség.

A bankokat szintén arra kellene kényszeríteni, hogy ismét hitelezzenek, akár államosítás árán is. Véleménye szerint ma már nem az a kérdés, hogy szerezzen-e az állam tulajdonrészt a bankokban, hanem inkább az, hogy elég-e egy részét felvásárolnia, vagy az egészet kellene, majd újrastrukturálás után ismét értékesíteni lehetne.

A legjobb lehetséges kimenetnek azt tartja a mostani helyzetben, ha sikerül elkerülni egy évekig elhúzódó stagnálást, és 2010-re megáll a foglalkoztatás csökkenése, idén ugyanis szerinte mind a négy negyedévben csökkenni fog az.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Arra kérdésre, hogy akad-e olyan ország a világban, amelyért most különösen aggódik, azt válaszolta, hogy jelenleg nincs olyan ország, amelyik ne lenne bajban, a fejlett országok szinte mindegyikre recesszióba süllyedt, Kelet-Európa államadósságokkal, pénzügyi- és valutaválsággal küzd, Kína is közel recesszióban van már, de a többi feltörekvő ország is hasonló cipőben jár.

Szerinte azok, akik abban reménykednek, hogy majd Kína, a maga tartalékaival felpezsdíti a keresletet, stimulálja a gazdaságot, tévednek, ugyanis ezzel maximum csak néhány hónapot lehet nyerni, hosszú távon azonban a rossz hitelek felhalmozása csak hasonló helyzetet szülne, mint amit most látunk.

Összefoglalva Roubini most sem optimistább, mint korábban, sőt. Semmi jót nem lát, és még az is lehet, gyengének, és megkésettnek bizonyul majd a kormányok próbálkozása.

Címkék: