A kémkedésen kapott Lidl vezére bűnbánatot tanúsított!

Pénzcentrum2009. február 27. 05:38

Alaposan leromlott a Lidl közmegítélése, miután rajtakapták, hogy kémkedik a saját dolgozói után. Európa legnagyobb diszkont szupermarketje most azon fáradozik, hogy javítson a saját megtépázott imidzsén.

A társaság körüli botrány akkor pattant ki, amikor a ver.di német szakszervezet közzétette az úgynevezett "fekete könyvet", melyben tételesen felsorolták, milyen pontokon sértette meg a Lidl a dolgozók jogait. A vádak szerint a Lidl elnyomta alkalmazottait, akiknek minimum heti 45 órát kellett dolgozniuk, a lengyel leányvállalatnál pedig a 16 órás munkanap sem volt ritka. A dolgozókat pedig külön biztonsági személyzet felügyelte kamerákon keresztül.

Most a társaság vezérigazgatója, Robin Goudsblom meglepően őszinte hangú nyilatkozatban tárta fel a Spiegel Online számára, hány helyen hibázott a Lidl az utóbbi évek során. Mint mondta, egy olyan cégben, ahol 50 ezren dolgoznak, mindig lesznek elégedetlen alkalmazottak, ám a "fekete könyv" felnyitotta a szemüket a problémákra. Azóta új irányvonalakat dolgoztak ki a beszállítókkal és az alkalmazottakkal kapcsolatban. Azóta rendesen kifizetik a túlórákat, a fizetéseket pedig igyekeznek az iparágban megszokott bérek felett tartani.

Ennek ellenére a "fekete könyv" és a kémkedési botrány emlékeit nem könnyű a közvélemény fejéből kitörölni, annak ellenére sem, hogy nyilvánosan elismerték a hibáikat és Goudsblom állítása szerint mindent megtettek annak érdekében, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő.

A cég azonban mindent megtesz, hogy javítson a róla kialakult képen és szociálisan felelős vállalatként viselkedjen. Amikor például a Greenpeace tájékoztatta a hálózatot arról, hogy a redfish (ez több féle vörös halat is jelenthet, de leginkább snappert, azaz csattogóhalat) a világ egyik legveszélyeztetettebb halcsaládja, azonnal levette a polcairól, annak ellenére, hogy a haltermékek közül a második legkelendőbb fajta volt. Ezzel párhuzamosan a világ nagy áruházláncai közül elsőként bevezette az MSC-garanciával ellátott termékek forgalmazását, melyben arról tanúskodik, hogy a halfajta lehalászása környezetileg elfogadható formában történt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Goudsblom beismerte, hogy a múlt eseményeinek fényében sok ponton tud még a társadalmi felelősségvállalás területén fejlődni a cég, különösen, ami az átláthatóságot és a dolgozókkal való bánásmódot illeti. Nincs probléma azzal, ha kritikusan állnak a cég viselt dolgaihoz, ám amint a helyzet javul, reméli, hogy igazságosan fogják megítélni a vállalatot a piacon.

Címkék: