Ne reménykedjen: nem hoz hosszú életet a vitamintabletta!

Pénzcentrum2009. február 24. 12:00

Amióta 40 évvel ezelőtt a Nobel-díjas Linus Pauling előállt az alapvető tápanyagok "megadózis-elméletével", a fél világ vitamintablettákon él. Az Egyesült Államokban a felnőttek fele szed valamilyen táplálékkiegészítőt, összesen évi 23 milliárdos forgalmat generálva ezzel.

Da valóban érnek ennyit a vitaminok? Az utóbbi évek kutatásai szerint az extra adagban bevitt vitamintabletták nem segítenek sem a krónikus betegségek leküzdésében, sem az élettartam meghosszabbításában.

A Women's Health Initiative nyolc éve tartó kutatásában 161 ezer idős korban lévő hölgyet vizsgáltak meg. Bár az eredeti feltételezések szerint a multivitamin tabletták segítenek megelőzni a szívbetegségeket és egyes rákos elváltozásokat, a kísérlet nem mutatott ki efféle összefüggést.

Tavaly ért véget egy tíz éve tartó kutatássorozat, mely 15 ezer férfi életútját kísérte végig. Az eredmények szerint a rák- és szívbetegségek kockázata semmiféle különbséget nem mutatott azok közt, akik rendszeresen E- és C-vitamint szedtek, illetve akik csak placebót. Sőt kudarcot vallott az a kutatás is, mely szerint nagy adag E-vitaminnal és szeléniummal megelőzhető a prosztatarák.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmire sem jók. A szervezetnek természetesen szüksége van a mindennapi működéséhez vitaminra, ráadásul ezeket nem is tudja önmaga megtermelni. A C-vitamin hiánya például skorbutot okoz, míg a nem elegendő D-vitamin angolkórt eredményezhet.

Címkék: