Gyorséttermi ebéd: veszélyesebb, mint eddig gondoltad!

Pénzcentrum2009. február 23. 12:00

A Michigani Egyetem által készített friss tanulmány szerint újabb kockázatot rejt a gyorséttermi étkezés. A kutatás eredményeit a héten megrendezésre kerülő Nemzetközi Egészségügyi konferencián is bemutatják. Az egyetemi kutatás vezetője szerint adott területen közvetlen összefüggést találtak a gyorséttermek száma és a keringési megbetegedések között.

A korábbi kutatások rávilágítottak, hogy a gyorséttermi ételek fogyasztása növeli a szívroham, az elhízás, a cukorbetegség és a májkárosodás kockázatát, most a keringési megbetegedések gyakoribb előfordulására derült fény. A vizsgált földrajzi területen azt mutatták a számok, hogy ahol több gyorsétterem található, ott gyakrabban fordulnak elő keringési megbetegedéses panaszok, mint ahol kevesebb ilyen jellegű étterem található.

Az egyetemi kutatás vezetője rendkívül óvatosan fogalmazott: "A megállapítások során arra jutottunk, hogy vagy a gyorséttermek közelében fordul elő gyakrabban ilyen típusú megbetegedés, vagy az éttermeket építik az átlagostól gyengébb egészségi állapotban lévő lakosok környezetébe." Dr. Morgenstern szerint újabb kutatásokra van szükség, addig is megelőző és egészségmegőrző programok indítását szorgalmazza a gyorséttermekkel sűrűn ellátott területeken.

A további vizsgálatok során a szociológiai és a demográfiai tényezőkkel tisztítani kívánják az alkalmazott módszert, ami pontosabb következtetések levonását teszi lehetővé. A jelenlegi felmérés is jelentős kapcsolatot mutatott ki a gyorséttermek és a keringési megbetegedések gyakorisága között. Az ételekről általában elmondható a magas kalória és zsírtartalom, ugyanakkor mégis alacsony a tápértékük. A vizsgálatok elindításától eltelt időszakban egyre több étteremben találni egészséges ételeket is a választékban.

Címkék: