Gas.hu: Problémák az Emfesz ellátásában?

Pénzcentrum2009. február 20. 10:15

Egyre több vita övezi a magyar ipar jó részének és néhány lakossági fogyasztónak is gázt szállító Emfesz Kft. Ukrajnából származó földgázellátását. A magyar szervek egyelőre vizsgálódnak.

Az orosz gázszállításokat végző Gazprom levelet küldött a magyar kormányszerveknek, azt panaszolván: noha nem áll szerződéses kapcsolatban a magyar Emfesz Kft.-vel, a rendszeregyensúly fenntartása érdekében mégis az Emfesz által igényelttel több gázt kell táplálnia Ukrajnán keresztül a magyar rendszerbe.

Tény, hogy az ukrán-magyar határra mindmáig megérkezik az Emfesznek szükséges gáz, a jelek szerint a most egyformán nyilatkozó orosz és ukrán illetékesek - a magyar felek együttműködésének hiányában- akár az egyoldalú szállításcsökkentést sem tartják kizártnak. Habár a magyar illetékesek azt teljesen kizárják, hogy ilyen esetben az Emfesz- fogyasztók gáz nélkül maradnának, pontos vészforgatókönyv egyelőre nincs. Az viszont felmerül, hogy a Gazprom a hazai fogyasztás ötödét képviselő Emfesz 50 százalékáért cserébe esetleg elfelejtené aggályait.

Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő a gázválság lezárásaként abban állapodott meg, hogy kiiktatják a közös gázbizniszben közvetítő szerepet játszó RosUkrEnergo nevű céget. E cég 50 százalékban a Gazprom tulajdona, 50 százalékban pedig Dmitrij Firtas ukrán üzletemberhez köthető, aki -állítása szerint- az Emfesz 100 százalékát is birtokolja. Ukrajnából az Emfesz számára az elmúlt 5 évben egy 2015-ig érvényes szerződés értelmében a RosUkrEnergo szállította a gázt.

Góczi István, az Emfesz ügyvezetője szerint a mostani helyzetben is maximálisan biztosított valamennyi ügyfelük ellátása. A szerteágazó ügy egyik szálaként említette például, hogy a RosUkrEnergo igényt tart 11 milliárd köbméter, Ukrajnában tárolt gázra. Ezt azonban az ukrán állami tároló nem adja ki nekik. Mindemellett az ukrán gázrendszert jól ismerő ügyvezető szerint elképzelhető, hogy mégiscsak ebből a gáztárolóból jut el gáz a magyar határra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kérdés, mi lesz, ha az orosz-ukrán fél beváltja a fenyegetését, és egyoldalúan lecsökkenti a magyar határon átadott mennyiséget. Zsuga János, a magyar gázegyensúlyért felelős FGSZ Földgázszállító vezérigazgatója szerint most nem tudnak mit csinálni: az Emfesz számukra hitelt érdemlően bizonyítja, hogy neki Ukrajnából jár gáz, és ez a mennyiség meg is érkezik. Akkor viszont, ha a magyar igények és a szállítások között különbség adódik, meg kell kérdezniük az ukrán féltől, hogy mely magyar kereskedő számára nem küldenek onnan gázt. Ha erre nem jön válasz, akkor az összes magyar gázkereskedő számára arányosan csökkentik a továbbított mennyiséget.

Címkék:
gazprom,