A Coca-Cola is megszenvedi a válságot?

Pénzcentrum2009. február 13. 10:30

Habár a világ legnagyobb üdítőital-gyártója folyamatosan növeli eladásait, a Coca-Cola tegnap mégis azt jelentette be, hogy utolsó negyedéves nyeresége 18 százalékkal csökkent.  

Azonban a vállalat eredménye még így is felülmúlta az elemzők várakozásait. A világ legnagyobb üdítőital gyártó vállalata a negyedik negyedévben 995 millió dolláros nyereséget ért el az egy évvel ezelőtti 1.21 milliárd dollár után, mely részvényenként 43 cent lett a korábbi 51 cent után. A bevétele 3 százalékkal 7.13 milliárd dollárra csökkent.

A cég tegnapi bejelentése az amerikai tőzsdén is tarolt: a Coca-Cola részvényei 7,6 százalékkal növelték értéküket, így 44, 39 dolláron zárták a napot.

2008 utolsó negyedévének negatív adatait elsősorban a globális recesszió és a dollár erősödése okozta, amit a Coca-Cola mellett több más nagy cég is megszenvedett. Az amerikai valuta korábban majd' hat évig folyamatosan gyengült, mielőtt a gazdasági válság beütött volna múlt ősszel. Azonban amikor a globális befektetők az USA -általuk biztonságosnak vélt- piacai felé mozdultak, jelentősen erősítették a valutát. Így azok az amerikai vállalatok, akik külföldre is szállítanak, az átváltás miatt jelentős bevételkiesést könyvelhettek el.

Címkék: