Szétszakadhat az EU, ha megmentik a bankokat!

Pénzcentrum2009. február 12. 11:30

Az európai bankok birtokában lévő rossz eszközök kiváltása mély krízisbe taszíthatja az egész Európai Uniót - áll egy most kiszivárgott brüsszeli dokumentumban.

Az eszközleírások várható mértéke olyan magas, hogy a megmentésükre szánt költségvetési források mind abszolút mértékben, mind a GDp-hez viszonyítva óriási terheket jelenthetnek a tagországoknak - írta a Daily Telegraph egy európai bizottsági dokumentumra hivatkozva.

Létfontosságú, hogy az eszközök megmentésére szánt kormányzati segítség nem lehet olyan mértékű, hogy tovább növelje a túlzott eladósodottsággal és a pénzügyi problémákkal kapcsolatos találgatásokat - áll a dokumentumban.

A tagországok vezetői és az EU tisztségviselői egyaránt attól félnek, hogy második bankmentő akció olyan időszakban kényszerítené bele Európa kormányzatait a további állampapír-kibocsátásba (vagyis eladósodásba), amikor a befektetők amúgy is attól félnek, hogy egyes országok - köztük Spanyolország Görögország, Portugália, Írország, Olaszország, Nagy-Britannia és persze Magyarország - képtelenek lennének visszafizetni azt.

A Bizottság állásfoglalása irányadónak is tekinthető, mivel a bankok megsegítéséről válságülésen tanácskoznak majd az EU vezetői február végén. Az egyes tagországok közti megnövekedett kockázat jelentősen megemelte a hozamok közti különbséget is az elmúlt hónapokban a különböző államok kötvényei között, ezzel párhuzamosan pedig fokozatosan gyengül egyes tagországok gazdasági teljesítménye. Mindez beindíthat egy spirált, mely végül mind az eurózónát, mind magát az Európai Uniót szétszakíthatja.

Címkék: