Különböző lakcímeken többször is felveszik a segélyt!

Pénzcentrum2009. február 12. 13:15

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter szerint a szociális számla bevezetése lehet a megoldás annak kiküszöbölésére, hogy egyesek több lakcímre is bejelentkezve duplán vegyék fel a segélyeket. A szociális számlával ellenőrizhetőbbé válhat a támogatottak köre és anyagi helyzete is.

A miniszter az InfoRádió műsorában elmondta, hogy a kormány meg kívánja tartani a családtámogatás univerzális jellegét, a támogatások adórendszerbe építése pedig még javíthatja is a célzottságot. A támogatások a bruttósítás után adóterhet nem viselő járandóságokká válnak, de az összes jövedelembe beszámítanak majd.

A rászorultsági alapon járó pénzbeli ellátások rendszere ugyanakkor nehezen ellenőrizhető. Az igénylésekből nehéz megállapítani, hogy ki mekkora jövedelemmel rendelkezik, vagy mekkora vagyona van, ráadásul vannak, akik különböző lakcímeken többször is igénylik az ellátásokat.

Kulcsfontosságú lehet a szociális számla bevezetése, mert ezzel átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé válna a rendszer. Egyelőre nem tudni, hogy mekkora megtakarítást hozhat a számla bevezetése, de a központosítással hatékonyabbá válhat a rászorultsági alapon igényelt pénzbeli ellátások felhasználása.

Címkék: