Tovább szigorít a fapados: már a duty free-n sem spórolhatsz?

Pénzcentrum2009. február 4. 12:00

A fapados légitársaságoknál már eddig is számtalan "rejtett" díjtétel - poggyászdíjtól kezdve, az üzemanyagpótdíjon át - drágította az egyébként szinte épp, hogy csak a fedélzetre való beszállásra jogosító jegyeket. A Ryanair most újabb sarc kivetésére készül, méghozzá azokra, akik a reptereken található duty free shopokban vásárolt cikkeket nem tudják elcsomagolni kézipoggyászukba!


A reptereken várakozva sokan kedvet kapnak a vámmentes butikok portékáihoz, hiszen egy-egy parfümön, napszemüvegen, alkoholos italon rengeteg meg lehet itt spórolni. A Ryanair azonban most azt tervezi, hogy megszünteti a kézipoggyászok mellett sorakozó szatyorhalmokat, és 30 font díjat vet ki azokra, akik túllépik a megengedett egy fedélzeti táska limitet.

Iparági szakértők úgy vélik, a lépést több tucat kis repülőtér Európa szerte megsínyli majd, melyek elsősorban ezen duty free shopok profitjára támaszkodnak, hiszen a fapados légitársaságok igen nagy kedvezményeket kisajtolnak belőlük. 


A Ryanair szóvívője elmondta, a 30 fontos "bírsággal" az a céljuk, hogy az utasokat leszoktassák a kézipoggyász-limitek kijátszásáról, újabban ugyanis több tucat szatyorral tömik meg az utasterek csomagtartóit. Ezzel szerintük meghagyják a lehetőséget azoknak, akik kevés csomaggal utaznak, hogy kevesebbet is fizessenek, tehát minden az utason múlik.

A szabályok már jelenleg is úgy szólnak, hogy azon utasok számára, akiknek a kézipoggyásza meghaladja a 10 kg-t, vagy az egy darabot, 30 fontos pótdíjat kell fizetniük. Ezentúl azonban a vámmentes üzletekben vásárolt termékekre, a laptopokra is igaz ez a korlátozás, vagyis azokat is el kell tudni pakolni a maximum 55cm x 40cm x 20cm nagyságú táskába.

Címkék: