Kikapcsolódásra sem maradt pénz

Pénzcentrum2009. január 28. 12:00

A turisták száma az idén mintegy 2 százalékkal marad el a korábbiaktól, vagyis 16 millióval kevesebben indulnak külföldre idén, mint egy évvel korábban. A legnagyobb veszteség az európai vendéglátó- és szálláshelyeket érheti.

Világszerte csökken idén a turisták száma - egy újabb kellemetlen fejlemény, amit a gazdasági válság számlájára írhatunk. Az ENSZ turisztikai szervezete által kiadott felmérés szerint az idén - 2003 után először - csökkenhet a világszerte külföldre induló turisták száma. Az előrejelzés szerint mérséklődés 2 százalékos, vagyis 16 milliós lehet.

A visszaesés leginkább Európát érintheti kellemetlenül: az olyan célpontokat, mint Franciaország, vagy Spanyolország, melyek hatalmas turistaforgalmat bonyolítanak - utóbbiban a GDP 10 százalékára rúg a külföldi látogatóktól származó bevétel. Ugyanakkor a távol-és közel-keleti, valamint az afrikai célpontok további emelkedést is regisztrálhatnak, még akkor is, ha az jóval enyhébb lesz, mint amit az utóbbi években megszokhattak.

A szervezet azonban továbbra sem változtat a hosszú távra szóló - rendkívül riasztó - számain. Eszerint a 2008-ban regisztrált 924 milliós turistatömeg 2020-ra 1,6 milliárdra duzzad, vagyis ennyi érkezést regisztrálnak majd a fogadó országok.

Címkék: