Szállodapiac: megálljt parancsolhat az építkezéseknek a hitelszűke!

Pénzcentrum2009. január 27. 09:45

Rekord mértékű szállodafejlesztési hullámot jelentettek be az idén és jövőre, azonban a válság keresztül húzhatja a beruházók számításait - írja a Világgazdaság.

Szakértők szerint a gazdaságos üzemeltetés kellene, hogy befektetőket vonzzon, azonban úgy fest, itthon még mindig wellnessben gondolkodunk, hazánk adottságaira hivatkozva.

Ha például minden 2009-re bejelentett szállodát átadnak idén, azzal 7 százalékkal, vagyis 1144 szobával bővül a főváros 16 ezres kapacitása, míg vidéken összesen 1483 szobával.

A Cushman & Wakefield ingatlan-tanácsadócég szerint a hitelszűke miatt azonban több projekt meghiúsulhat, mind a fővárosban, mind vidéken, ami a meglévő szállodásoknak fellélegzésre ad lehetőséget.

A legtöbb új beruházást a négycsillagos kategóriában hajtják végre, itt ugyanis még elfogadható bevétel realizálható, szemben az ötcsillagos szállodákkal, ahol színvonalat tekintve nyugat-európai szinten állunk, azonban az árak szempontjából jóval olcsóbbak vagyunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szakértők szerint a beruházók a jövőben a butikszállodák felé nyitnak majd, vagyis ahol a berendezéssel, a mérettel igyekeznek vendégeket csalogatni, kiegészítő szolgáltatásokra, például wellnessre azonban nem költenek.

Várakozások szerint idén az idegenforgalomban igen nagy csökkenés lesz megfigyelhető, elsősorban az üzleti és kongresszusi turizmust érintően, míg a szabadidős utazás viszonylag válságellenállóbb lesz.

Címkék: