Legális kábítószer: napi hét kávé elég a "repüléshez"!

Pénzcentrum2009. január 15. 05:38

Újabb megdöbbentő hír a legális drogok világából: azok, akik napi hét kávénál többet isznak, háromszor gyakrabban hallucinálnak, mint a kávéval nem, vagy csak alig élő kollégáik. Például ott sem lévő emberek hangját hallják.

A Durham University kísérletei azonban nem mutattak ki egyértelmű ok-okozati összefüggést a kávéfogyasztás mértéke és a hallucinációk gyakorisága között: előfordulhat az is, hogy egyszerűen csak az érzékszervi csalódásokra fogékony emberek amúgy is szeretnek kávézgatni.

Korábban számtalan fontos faktort feltártak a hallucinációra való hajlam kialakulására vonatkozóan, mint például valamely gyermekkori trauma. A "kávéfüggőség" és a hallucinációk közti tágabb összefüggés azonban nem ilyen direkt, különösen, hogy a koffeinfogyasztástól teljesen függetlenül az emberek 3 százaléka amúgy is hall hangokat a fejében. Előfordulhat tehát, hogy az amúgy is hallucinálásra hajlamos vizsgálati alanyok egyszerűen csak kávéval oldják a szervezetükben felhalmozódott feszültséget. Vagy a feszültség miatti kialvatlanságukat próbálják egy-két-hét kávéval lerázni magukról.

Meglepő viszont, milyen kevés kísérlet vonatkozott eddig közvetlenül a táplálkozás és a hallucinációk összefüggésére vonatkozóan. Pedig számos országban vannak jól-rosszul alátámasztott elméletek e téren: egyes helyeken például a magas cukor- és telítettzsírsav-fogyasztást teszik felelőssé az egyének "debilitásáért". A kísérlet vezetői mindenesetre a jövőben még több vizsgálatot szeretnének indítani a táplálékok és az emberi stressz közti összefüggések feltárásáért. Reméljük nem csak legális hallucinogéneket keresnek...

Címkék: