A szerencse fiai nem nyugatra mennek, onnan jönnek

Pénzcentrum2009. január 14. 16:00

Az 1860-as években vált szállóigévé a mondás: "Go West, young man!", vagyis: "Menj nyugatra, fiam!" Csaknem 150 évnek kellett eltelnie, mire a mondás érvényét vesztette. Ma már inkább nyugatról jön, aki szerencsét akar próbálni.

Hiába a gyönyörű homokos fövenyek, az egész éven át tartó napsütés és Hollywood ragyogása, a kaliforniai álom nem egy család számára rémálommá változott. A panaszok sora végtelen: a megélhetés költségei túl magasak, az ingatlanok a válság ellenére is elérhetetlenek számos család számára, túl sok adót kell fizetni, az állam munkanélkülisége pedig a harmadik legmagasabb az egész Egyesült Államokban: 8,4 százalék.

Immáron negyedik éve tart az exodus: a legutóbbi, 2008 júliusig tartó 12 hónap során Kalifornia 144 ezer lakót veszített, többet, mint bármely másik állam. A legtöbb vállalat leépít: még a szórakoztatóipar sem volt képes kivonni magát az általános válság hatásai alól. Mindeközben pedig az állam nyakig úszik az adósságban: a következő 18 hónapban 41 milliárd dollár hiánnyal számol a költségvetés, ami szinte elkerülhetetlenné teszi a magasabb adók bevezetését és bizonyosan megsínylik majd a közszolgáltatások is a büdzsé elferdülését. Ennek ellenére Schwarzenegger kormányzó szerint az állam pénzügyi armageddonnal néz szembe, és nem lehetetlen, hogy Kalifornia lesz az első amerikai állam, amely csődbe jut.

A felmérés szerint a kivándorlók leggyakoribb célpontjai: Texas, Nevada, Arizona és Washington államok. A Telegraph által megkérdezett egyik család Coloradoba költözött a legutóbbi adóemelések után. Most harmadannyi adót kell fizetniük az ingatlanuk után, mint Kalifornában. Ezen felül jobb a közoktatás színvonala is, ráadásul forgalmi dugók sem akadályozzák nap, mint nap a lakosokat.

Címkék: