120 millió a Szépművészetinek: ennyivel támogatja az ING

Pénzcentrum2009. január 14. 15:40

A magyarországi múzeumi szponzoráció történetének legnagyobb mértékű kizárólagos támogatását nyújtják az ING Csoport magyarországi üzleti egységei a Szépművészeti Múzeumban 2011-re tervezett Cézanne kiállítás megrendezéséhez. A francia festő életművéből rendezett átfogó tárlat a múzeum térszint alatt elkészülő, új épületrészének nyitó kiállítása és hazánk Európai Uniós elnökségének kiemelt záróeseménye is lesz egyben. A 120 millió forintos támogatás három éves ütemezésben, ettől az évtől 2011-ig segíti a múzeumot a kiállítás előkészítésében és megrendezésében.


A múzeum és az ING pénzügyi csoport egyedülálló együttműködése 2006-ban, a Szépművészeti 100. születésnapján megnyílt Van Gogh kiállítás kapcsán kezdődött, akkor az ING hazánkban működő üzleti egységei, saját kezdeményezésükre, addig példátlan mértékben, 100 millió forinttal támogatták a tárlat létrejöttét. A holland festő műveiből rendezett kiállítást 483 ezren látták, ezzel kategóriájában a világ negyedik leglátogatottabb tárlata volt. Az ING Csoport magyarországi tagvállalatai a sikeres szponzoráció és együttműködés tapasztalatai alapján határoztak arról, hogy támogatják a Cézanne kiállítás létrehozásában a Szépművészeti Múzeumot és ráadásul a Van Gogh kiállítást meghaladó összegben, 120 millió forinttal. Az ING üzleti egységei még 2008-ban döntöttek a szponzorációról, és a pénzügyi válság által teremtett kedvezőtlenebb körülmények ellenére kitartanak a kultúra támogatása mellett.


Az egyedülálló kiállítás kizárólagos céges támogatói a magyarországi ING Biztosító, ING Pénztárszolgáltató, ING Bank, ING Lízing, ING Befektetési Alapkezelő és ING Ingatlanfejlesztő. A támogatás ismét egyedi jellegű, ahogy az a Van Gogh kiállítás esetében volt. A mostani szponzoráció tartós, több éven átívelő támogatás, amely figyelembe veszi azt, hogy az egyedülálló kiállítás több éves előkészítést igényel. A kiállítás 2011-es időzítése egybeesik a Szépművészeti Múzeum bővítésének elkészülésével, Magyarország EU-elnökségi posztjának időszakával és az ING Csoport magyarországi jelenlétének 20. évfordulójával.


A kiállítás támogatásáról hozott döntést az ING Csoport tagvállalatai 2008 végén a pénzügyi és gazdasági válság egyértelmű jelei ellenére megerősítették, azzal a szándékkal, hogy jelezzék: fontos ez a társadalmi szerepvállalás az ING számára, fontos a több évre történő előretekintés a mai gyorsuló világban. 


A döntésben szerepet játszott az a kiemelkedő minőségű munka, amit a Van Gogh kiállítás előkészítése és lebonyolítása során a Szépművészeti Múzeum munkatársai végeztek. 


2003 és 2008 között a budapesti Szépművészeti Múzeum fontos kiállítások keretében vizsgálta a 19. század nagy alakjainak munkásságát, művészetüknek a modern művészet kialakulása szempontjából meghatározó sajátosságait. Claude Monet, Vincent van Gogh, Ferdinand Hodler és a februárban nyíló Gustave Moreau tárlat után Paul Cézanne életművét és a múlthoz való viszonyát szeretné a múzeum áttekinteni. A kiállítás mintegy nyolcvan Cézanne művet és 16. - 19. századi mesterek harminc-negyven alkotását mutatja be. Monet elvarázsolta az embereket, Van Gogh-nál a hagyományhoz való erős kötöttségét és az expresszionizmust előkészítő szenvedélyes természetlátását mutatták meg a tárlatok. Cézanne bonyolult alkotó: "Az impresszionizmusból valami szilárdat, állandót akartam csinálni, olyat, mint a múzeumok művészete." - vallotta. Állandó látogatója volt a vidéki kisváros, Aix-en-Provence múzeumának és a párizsi Musée du Louvre-nak. Metszet- és reprodukció-gyűjteménye, gipszgyűjteménye művészetének állandó ihlető forrása volt. Az antik, reneszánsz, manierista, barokk és romantikus előképek használata végigkísérte pályáját. A kiállítás ennek miértjére és mikéntjére keresi a választ.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A kiállítás kurátora a Monet és barátai, valamint a Van Gogh Budapesten című tárlatok rendezője, a XIX. és XX. századi gyűjtemény vezetője, Geskó Judit. A "Cézanne és a múlt" munkacímet viselő kiállítás betekintést nyújt majd a teljes életmű alakulásába. Külön érdekessége a koncepciónak, hogy kapcsolódik a Philadelphia Museum of Art "Cézanne and Beyond" című tárlatához, amely az aix-i mester, Paul Cézanne és a 20. századi európai és amerikai művészet viszonyát elemzi, és idén februárban nyílik meg. 


A budapesti kiállítás megrendezéséhez eddig segítséget ígért a párizsi Musée d'Orsay, az aix-en-provence-i Musée Granet, a baseli Kunstmuseum, a berni Kunstmuseum, az edinburghi National Gallery of Scotland, a londoni National Gallery, a new york-i Metropolitan Museum of Art és több világhírű magángyűjtemény tulajdonosa is.


A kiállítás katalógusa - hasonlóan a Szépművészeti Múzeum valamennyi kiadványához - két nyelven, jelen esetben angolul és magyarul jelenik meg. Szerzői a nemzetközi Cézanne-kutatás meghatározó tudósai Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból és Svájcból. A Szépművészeti Múzeum kutatói, a XIX. és XX. századi gyűjtemény munkatársai a magyarországi Cézanne-recepció, valamint a XX. századi magyar kultúrtörténet és művészettörténet szempontjából is megvizsgálják az aix-i mester XX. századi megjelenési formáit. A Budapesti Iskola nagy alakjainak (pl. Fülep Lajos, Tolnay Károly, Hauser Arnold, stb.) gondolatai kiindulópontot jelentenek majd ahhoz, hogy a nagy lengyel tudós, Jan Bialostocki gondolatainak alternatívájaként megnézzük, hogyan változtathatja meg a jelen a múltat.

Címkék: