Túl drága a közért, inkább diszkontban vásárolunk!

Pénzcentrum2009. január 13. 09:15

Az ACNielsen legutóbbi magyarországi felmérése szerint az utóbbi időben a válság hatására megnőtt a helyettesítő termékek forgalma, de jellemző a beszerzési hely megváltoztatása is - írja a Napi Gazdaság.

A felmérés szerint a hazai fogyasztók ott spórolnak, ahol tudnak. Megnőtt a helyettesítő termékek beszerzésének aránya a vásárlásokon belül, de előfordul az is, hogy ugyanazt az árut másik, olcsóbb boltban vásárolják meg. Tavaly például az étolajforgalom értéke 60 százalékkal nőtt a diszkontüzletekben, ez az arány az energia- és sportitaloknál 46, a likőröknél 40, a tésztáknál pedig 30 százalékos. A fogyasztók keresik az akciókat is az általuk kedvelt termékeknél, de jellemző az is, hogy spórolási céllal nagyobb kiszerelésben vásárolnak.

Az elemzés szerint egyébként tavaly nem volt drasztikus élelmiszerár-emelkedés, az már 2007-ben lezajlott. A 90 termék forgalmát vizsgáló felmérés szerint legnagyobb mértékkel, 28 százalékkal az étolaj ára nőtt, a csokoládészeletek 11 százalékkal drágultak. A tejföl és a kávé egyaránt 6 százalékkal drágult, a húskészítmények 5, a sajtok 4 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel korábban.

Címkék: