Fény derült az utalványos mutyira: milliárdos üzemet buktattak le

MTI2020. október 5. 06:03

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás és vesztegetés bűntette miatt vádat emeltek száztíz ember ellen a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint. A vádlottak, akik több mint hatmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek már megtérítették a kárt. Az alvállalkozókkal trükköztek.

Az ügy "központi része" egy dél-alföldi húsipari cég felhasználásával elkövetett adócsalás. A társaság irányítói egyúttal több külföldi cégnek is tulajdonosai, ezért a NAV és a főügyészség nemzetközi szervezetek, köztük az Europol és az Eurojust bevonásával, külföldi hatóságokkal együttműködve göngyölítette fel az ügyet. A Bács-Kiskun megyében vágóhidat működtető cég kisebb mértékben saját dolgozóit, nagyrészt pedig alvállalkozókat igénybe véve működött. Utóbbiak a szolgáltatásaikat áfával növelten számlázták ki. Valójában viszont munkaerő-kölcsönzésről volt szó, az alvállalkozói szerződés tartalma valótlan volt.

Ezzel a céljuk az volt, hogy a foglalkoztatottak után az adó és a járulék megfizetését elkerüljék, illetve áfás költségszámlákat "produkáljanak" a cégnek.

Mindebből a húsipari cég húzott hasznot, a munkaerőt biztosító társaságok ehhez nyújtottak segítséget a hatósági közlemény szerint. A vállalat vezetése olyan vállalkozókat vett igénybe, akik fiktív számlákkal kerülték meg az adófizetést, a munkavállalókat pedig a tényleges fizetésüknél kisebb összegre jelentették be, így csökkentve járulékköltségeiket.

Az alkalmazottak fizetésének egy részét ráadásul "adómentes" utalványban adták, amit szinte azonnal vissza is váltottak készpénzre, ezzel tovább károsítva az államot - sorolja a közlemény. A NAV nyomozói 2018 áprilisától tizenegy akcióban 217 helyszínen tartottak házkutatásokat. A húsipari cég irányítói nyolc év alatt 6,1 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A cég tulajdonosai és az ügyvezető ezt az összeget a vádemelés előtt önként visszafizették a NAV-nak, vagyis a teljes kár megtérítették. A húsipari cég tulajdonosa és ügyvezetője bűnügyi felügyelet alatt áll, a tulajdonos szintén vádlott fia pedig letartóztatásban várja a tárgyalást. Negyvenhét - köztük egy külföldi - vállalkozással szemben rendeltek el büntetőjogi intézkedést: pénzbírságot, illetve cégmegszüntetést.

Címkék:
csalás, NAV, adóhatóság, adó, adócsalás, pénzmosás, visszaélés, hatóság, vesztegetés, munkaerő kölcsönzés, főügyészség, főügyész,