Rekorderedményt villantott a magyar gyógyszergyár: örülhet most az, aki a cég részvényese

Pénzcentrum2024. február 29. 09:44

A Richter Gedeon Nyrt. árfolyamhatásoktól megtisztított eredménye 22 százalékos növekedést mutatott, ami jóval az infláció feletti bővülést jelent.

805 milliárd forintot árbevételt ért el 2023-ban a Richter Gedeon Nyrt. - derül ki a társaság gyorsjelentéséből, melyet a Budapesti Értéktőzsde honlapján tett közzé. Eszerint az árbevétel legnagyobb részét, 747 milliárd forintot (csaknem kétmilliárd eurót) a gyógyszergyártás tette ki, ez 14 százalékos növekedés éves szinten.

A társaság árfolyamhatásoktól megtisztított eredménye 22 százalékos növekedést mutatott, ami jóval az infláció feletti bővülést jelent. A negatív árfolyamhatás főleg a rubel léertékelődéséből, illetve abból adódott, hogy a forint 2022-höz képest jóval erősebb volt, ami rontja a forintban elért exportteljesítményt.

A gyorsjelentés szerint a Richter mind a négy üzletága hozzájárult a növekedéshez, ezen belül két kulcsterületen, a CNS (neuropszichiátria) terén és a nőgyógyászati üzletágban is kétszámjegyű volt a bővülés. A CNS-nél jelenleg öt vegyület áll vizsgálati szakaszban, a nőgyógyászat terén pedig jelentősen nőtt a termékfejlesztési portfólió.

A Richter 2023-ban összesen 304,5 millió egységnyi csomagolt doboz gyógyszert gyártott, ez 17,7 százalékos növekedés egy év alatt.

A cég tisztított adózás előtti eredménye (EBIT) 235 milliárd forintot ért el, a gyógyszergyártási szegmensben is nagyjából ekkora, 236 milliárdos volt az EBIT, ami 15 százalékos növekedést jelent. A devizaárfolyamok kiszűrésével a tisztított EBIT növekedése 29% lenne, ami kiemelkedő teljesítmény – jegyzi meg a cég. A tisztított EBIT növekedéséért a CNS üzletág volt felelős, mivel a Vraylar értékesítésének 35 százalékos növekedése magasabb jogdíjbevételt jelentett a Richter számára. A Nőgyógyászati és a General Medicines üzletágak tisztított EBIT-je enyhén csökkent, mivel a kedvezőtlen devizaárfolyamok és a hatékonyságjavító projektek költségei átmenetileg befolyásolták a nyereségességet.

Az EBIT után mintegy 28 milliárd forintos gyógyszeripari különadót fizetett a Richter, így az adózott eredmény 159 milliárd forint volt 2023-ban, ami 6%-kal alacsonyabb a tavalyi évhez képest, mivel a jelentős devizaárfolyam-veszteségek (szemben a 2022. évi devizaárfolyam-nyereséggel) megterhelték az eredménykimutatást, és ellensúlyozták a jövedelmezőség növekedését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szabad cash flow (M&A tevékenység előtt) 2023-ban 87 milliárd forintot tett ki, ami éves szinten jelentősen csökkent a gyógyszeripari különadófizetés időzítése, a realizált devizaárfolyam-veszteségek magas összege és a nettó működőtőke növekedése miatt. A kisebb mértékű, elsősorban a nőgyógyászati szegmens további fellendítését célzó M&A tevékenység és az osztalékfizetés jelentős növekedése a készpénztartalékok csökkenéséhez vezetett 2023 végére.

A Richter várakozásai szerint a gyógyszergyártási árbevétel 2024-ben további növekedés révén eléri a 2,15-2,25 milliárd eurót, a tisztított EBIT pedig a 725-750 millió eurót.

Címlapi kép: Jászai Csaba, MTI/MTVA

Címkék:
vállalkozás, tőzsde, növekedés, jelentés, árbevétel, richter, richter gedeon részvény,