Hatalmas gond lehet az albán pékségekkel: kiderült, mitől olyan nagy ott az olcsóság

Pénzcentrum2023. október 23. 18:31

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint az albán pékségekben kevésféle tésztából sokféle terméket készítenek, amely tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg. A magyar sütőipari cégek számára nagyon kedvezőtlen, hogy ezek a vállalkozások piacot vesznek el a magyar sütőipari cégektől, fogalmazott a szakértő Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában, amit a Sokszínű Vidék szemlézett. Szerinte ezek a vállalkozások nem azonos mértékű működést produkálnak, mint a magyar pékségek.

Nem tesznek jót a sütőiparnak a magyarországi albán pékségek a Magyar Pékszövetség elnöke szerint, mert minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközöket alkalmaznak, bérelt berendezéssel. A munkaügyi szabályok megkerülése, járulékfizetés kikerülése némely esetben jellemző ezekre a cégekre – fejtegette Septe József, aki szerint az ilyen üzletek a higiéniai, élelmiszeripari szabályokat teljesen lazán kezelik.

Gyakorlatilag ezeknek a termékeknek a gyártását nem lenne szabad végezniük ezeknek a cégeknek

– szögezte le a pékszövetség elnöke, felróva azt is, hogy az albán pékségeknek rendkívül hosszú a nyitvatartási idejük, és folyamatos meleg termékeket árusítanak.

Ez vonzza a magyar vásárlókat. Tudomása szerint a Magyarországon működő 400-500 albán pékségnek 15-20 körüli “igazi” tulajdonosuk van, akik működtetik az egész hálózatot. Az ilyen pékségek egy része összehalmoz egy csomó adósságot, majd otthagyják a céget, és egy fantomcég azonnal indul ugyanabban az épületben, de sem energiaszámlákat, sem a járulékfizetést nem intézik el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt látjuk, hogy ezzel a magyar sütőipari vállalkozásoknak nagyon nagy kárt okoznak

– mondta Septe József.

Címkék:
vállalkozás, cég, magyarország, kenyér, pék, pékség, péküzem, pékáru, pékszövetség, zsemle, szektor, cereália,