Hatalmas bajban vannak ezek a magyar munkaahelyek? Egyre nehezebben terveznek előre

Pénzcentrum2023. szeptember 27. 20:02

Soha nem volt még akkora szükség adatalapú betekintésre és gyors forgatókönyv-modellezésre a döntéshozatal támogatása érdekében mint napjainkban - derül ki a 2023-as PwC Magyarországi Pénzügyi Vezetői Felmérésből. Bár a CFO-k 84%-a folyamatosan vizsgálja a belső érintettek érdekeit, mindössze 28%-uk érzi úgy, hogy a többi vezető jól érti a pénzügyi terület működését, kihívásait és látja az általa előállított értéket. Márpedig ha egy vállalat pénzügyi funkciója nem tudja valós időben támogatni, mérni és megmutatni egy társaság teljesítményét, az a transzformációban elbukik.

A PWC nemrég több mint 100, hazai pénzügyi vezető részvételével készített felmérést, amiből kiderült, hogy a CFO-k munkájában a legnagyobb kihívást a tervezés és az előrejelzés jelenti, a válaszadók 80%-a tart ettől a következő 12 hónapban. A vállalatok elmondása szerint a céljaik elérésében leginkább a bizonytalan gazdasági környezet (85%), a megfelelő képzettségű szakemberek hiánya (71%) és a szervezetek lassú reakcióideje (69%) akadályozza a pénzügyi vezetőket.

Szintén komoly nehézség, hogy a változást és az új feladatokat egyre szigorúbb költségkontroll mellett kell megvalósítani. Míg tavaly a megkérdezettek kevesebb mint fele számolt be megszorításokról, úgy 2023-ban ez az arány már közel 62%. A napi feladatok során a szigetszerű működést (63%), a folyamatszemlélet hiányát (53%), illetve a riportok elkészítésének és elemzésének erőforrásigényét (53%) továbbra is kiemelt problémának látják. Digitalizációs és automatizációs megoldások, munkavállalók képzése, valamint kontrolling, tervezési és riporting rendszerek fejlesztése - a pénzügyi vezetők ebbe a 3 területbe szeretnének invesztálni a következő 1-2 évben.

Messze vagyunk még a dinamikus pénzügyi adattábláktól: a megkérdezett cégek pénzügyi csapatainak több mint 70%-a továbbra is valamilyen statikus formátumban (jellemzően excel) készíti az időszaki rendszeres vezetői jelentéseket, és csak elenyésző hányaduk alkalmaz valamilyen RPA-n (Robotic Process Automation - robotizált folyamatautomatizálás) (12,3%), illetve mesterséges intelligencián (8,8%) alapuló eszközt.

Képzés nélkül nincs transzformáció: mind az új szabályozásoknak (ld. globális minimumadó, ESG) való megfeleléshez, mind az új digitalizációs és automatizációs folyamatok menedzseléséhez jóval nagyobb fókuszt kell kapjon a pénzügyi csapatok átalakítása és fejlesztése.

Címkék:
vállalkozás, pénzügyek, magyar, cégek, vállalatok,