Optimisták a magyar cégek: ekkora fizetésemelést adnának a dolgozóiknak

Pénzcentrum2023. május 12. 09:32

Bár a teljes makrogazdasági környezetet rossznak látják, saját vállalkozásaik jövő képeit tekintve optimisták a hazai kis- és középvállalkozások – írja a Portfolio egy friss kutatás alapján.

Elsőként kiemelendő, hogy a nehéz körülmények mellett is, a VOSZ Barométer fő index 61 ponton áll, ami azt mutatja, hogy pozitívan tekintenek a jövőbe a hazai cégek. Kiderült az is, hogy a vállalkozások leginkább a magas inflációt, a kiszámíthatatlanságot, a magas energiaárakat és az első félévet meghatározó gyenge, de leginkább változékony forintárfolyamot nevezték meg.

A kutatás szerint pozitívum, hogy a vállalkozások alig terveznek elbocsátásokat: mindössze 9 százalék mondta azt, hogy erre készülne a következő egy évben, míg 91 százalék nem tenne ilyen lépéseket. Érdekesség, hogy a megkérdezett társaságok 56 százaléka nem tervez új munkaerőt felvenni, míg 44 százalék toborozna a következő egy évben.

A fizetések kapcsán arra jutott a kutatás, hogy a megkérdezett vállalkozások alig kevesebb mint fele mondta azt, hogy a következő egy évben már nem tervez béremelést, míg csak 28 százalék adna legfeljebb 10, további 23 százalék pedig ezt meghaladó fizetésemelést. A beruházásokat illetően a vállalkozások megosztottak, 50 százalékuk tervez, 50 százalékuk nem tervez.

Címkék:
vállalkozás, karrier, leépítés, létszámleépítés, fizetésemelés, toborzás, vosz,