Begyűrűzött a válság a magyar munkahelyekre is: csak így lehet kivédeni a bajt?

Pénzcentrum2022. november 25. 20:32

A magyar KKV-k 46%-a már készített saját fenntarthatósági cselekvési tervet vagy számol ezzel a közeljövőben, az infláció, illetve a klíma- és energiaválság hatására 42%-uk egyáltalán nem tud foglalkozni ezzel a kérdéssel – derült ki a Generali Biztosító november 24-én rendezett fenntarthatósági fórumán, ahol a társaság bemutatta a Bocconi Egyetemmel közös európai KKV-tulajdonosok körében végzett idei felmérésének eredményeit.

A Generali Biztosító az elmúlt években több kezdeményezéssel igyekezett felhívni az európai KKV-szektor figyelmét a fenntarthatóság fontosságára, mely nem csupán az üzleti sikerek, de a kontinensen együtt élő társadalmak közös jövője szempontjából is kulcstényező. Ennek jegyében indította útjára 2021-ben a jó gyakorlatokkal példát mutató vállalkozásokat elismerő EnterPRIZE programot, emellett a Bocconi Egyetemmel együttműködve idén is felmérte az európai kis- és középvállalkozások fenntarthatósághoz való hozzáállását.

Míg a tavalyi fenntarthatósági kutatás eredményeire elsősorban a hosszúra nyúló, elementáris hatású COVID-járvány nyomta rá a bélyegét, a 2022-es helyzetképet már a háborús konfliktus, az infláció, valamint a klíma- és energiaválság határozza meg, melyek jócskán beárnyékolják a közeljövővel kapcsolatos terveket.

Az európai KKV-szektor ez alapján egyértelműen polarizálódni látszik: miközben megduplázódott azon vállalkozások száma, melyek már adaptálták ESG (Environmental, Social, Governance) stratégiájukat, szintén éppen kétszer annyi cég nyilatkozott úgy, hogy jelenleg még csak nem is terveznek ezzel a közeljövőben – ráadásul 20%-ról 43%-ra nőtt a számuk az elmúlt két évben.

A magyar KKV-k körében is megmutatkozik a negatív tendencia, hiszen miközben 46%-uk már gyakorlatba ültette fenntarthatósági cselekvési tervét, esetleg éppen ezen dolgozik vagy szeretné megvalósítani a közeljövőben, 42%-uk ezzel jelenleg egyáltalán nem számol, hiszen akut problémákat kell megoldania a mindennapokban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Számos fontos tanulsággal szolgál számunkra ez a kutatás, mely a trendeket felismerve egyben útmutató is lehet a jövőre nézve. Kiderült például, hogy a fenntarthatósági törekvésekben kulcsszerep jut a vállalkozások tulajdonosainak és vezetőinek (73%), emellett pedig a legfontosabb motiváló tényezőt az egyes országok szabályozói környezete (65%) adja. Azt is megtudtuk, hogy a cégek sokkal több lépést tesznek a fenntarthatóság irányába, mint az gondolnák vagy képesek lennének kommunikálni, és hogy elsősorban a fenntartható kereslet előmozdítását (72%), hozzáférhető ösztönzőket (71%), forrástámogatást (64%) és széleskörű edukációt (59%) igényelnének

– foglalta össze az eredményeket Erdős Mihály, a Generali elnök-vezérigazgatója az eseményen.

Címkék:
kkv, európa, klíma, infláció, generali, magyar, fenntarthatóság, vállalkozások, kkv szektor, szektor, energiaválság,