Több ezren térnek át erre az adózásra: itt vannak az első katás számok, minden kiderült

Pénzcentrum2022. augusztus 22. 16:30

A katások egy százaléka sem jelezte eddig, hogy a régi rendszerben maradna, mindenki az újba térne át.

Az első tíz napbabn több mint 4 ezer katás vállalkozó jelezte, hogy szeptembertől az új rendszer alá szeretne tartozni - ez a NAV válaszából derült ki, melyet a Világgazdaság kérdéseire adott. A lap megjegyzi, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozók augusztus 1. és szeptember 25. között nyújthatják be nyilatkozataikat, az új kata-alanyiság szeptember 1-jétől jön létre.

A NAV válaszában felhívta a figyelmet, hogy a tevékenységét év közben kezdő egyéni vállalkozó az új kata választását a webes ügysegéden keresztül tudja bejelenteni. A már működő egyéni vállalkozó a 22T101E jelű adatlapon jelezheti a választását.

A lapnak nyilatkozó adószakértő szerint azoknak is plusz adminisztrációt fog okozni az átállás, akik megfelelnek a szigorított szabályoknak, mert az átállás nem automatikus.

A kata átalakítása után a kiesettek átkerülnek valamelyik másik adónem alá, ami magasabb összadóztatást, azaz nagyobb költségvetési bevételt eredményezhet, ám bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a korábbi katás bevételt nem vallják be, a pluszadminisztráció és az adóteher miatt átcsatornázódnak a feketegazdaságba

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 - mondta erről Gyányi Tamás, okleveles adószakértő.

Címkék:
vállalkozás, NAV, kata, szeptember, átállás, vállalkozó, vállalkozások,