Mi a bérgyártás és hogyan működik a bérgyártás Magyarországon?

Pénzcentrum2022. július 2. 12:00

Rengeteg induló magyar vállalkozás ütközik ugyanabba a problémába: hiába van meg a nyerő ötletünk és a termékünk koncepciója, ha nincs elegendő anyagi tőke ahhoz, hogy saját gyárat, gyártósort létesítsünk a termék megvalósítására. Aggodalomra semmi ok, gyár nélkül is létrehozhatunk egy saját márkát – itt jön a képbe a bérgyártás Magyarországon. Na de mi a bérgyártás lényege, tényleg létrehozhatunk egy saját brandet, akár már néhány százezer forintból?

Cikkünkben eláruljuk, mi a bérgyártás lényege, hogyan történik saját márkás termékeink gyártásának a kiszervezése. Milyen ötleteket érdemes megvalósítani bérgyártásban -pl. csokoládé bérgyártás vagy kozmetikum bérgyártás -, milyen ötletekkel válhatunk alacsony tőkéből jólmenő vállalkozássá, akár néhány hónap alatt? Hol tart ma a bérgyártás Magyarországon, milyen bérgyártás árak jellemzőek a különféle termékcsaládokra? Mit olcsóbb és mit drágább bérgyártani?

Mi a bérgyártás lényege?

Akkor kerül előtérbe a bérgyártás fogalma, amikor egy vállalkozónak – jellemzően induló vállalkozásnak – már megvan az ötlete, koncepciója, receptúrája egy új, sajátmárkás termék legyártásához, azonban nincs elegendő anyagi tőkéje ahhoz, hogy beszerezze a gyártáshoz szükséges több százezer, sőt, több millió forintos gépeket. A bérgyártás maga a gyártás kiszervezését jelenti, mikor az ötletgazda megbíz egy külsős vállalkozót, hogy az ő eszközeivel elkészítse számára a termékét.

Mit lehet bérgyártásba kiadni?

Gyakorlatilag bármilyen terméket el lehet készíttetni bérgyártásban, azonban érdemes tudnunk, hogy minél hétköznapibb árucikkről – tisztítószer, élelmiszer, ruhanemű – van szó, annál nagyobb eséllyel találunk rá bérgyártó vállalkozót. Ha kevésbé hétköznapi termékünk van – például egy orvosi műszer vagy egy speciális műszaki cikk -, aminek a legyártásához szintén ritka, drága gépekre van szükség, már egy kissé nehezebb a dolgunk – utóbbi esetben célszerű szponzorokat szereznünk a projekthez.

Milyen céget érdemes megbízni?

Minden induló vállalkozásnak azt tanácsoljuk, hogy olyan bérgyártót bízzon meg első terméke legyártásával, akinek van már tapasztalata a szakmában és megbízható, több éves múlttal rendelkezik – egyébként a céginfó oldalán pillanatok alatt leellenőrizhetjük, hogy érdemes-e a kiszemelt gyártót megbízni. Az, hogy a bérgyártónak milyen szolgáltatásokat kell tudnia biztosítani, a termék jellegétől függ, ám általánosságban elárulhatjuk azt, hogy a bérgyártáshoz tartozik a részletes termékismertető elkészítése, a termékfejlesztés, a félkész és késztermék legyártása, a jogi tanácsadás és a termék engedélyeztetése, az alapanyagok beszerzése, helyes tárolása, szállítása, a késztermék fogyasztói kiszerelésekben történő csomagolása, bizonyos esetekben a csomagolás designja is.

Bérgyártás árak: mennyibe kerül a bérgyártás?

A bérgyártás árak szintén attól függenek, hogy mi a termékünk, milyen kutatási és fejlesztési költségekkel kell számolnunk, mennyire drága a csomagolás legyárttatása stb. Hogy egy éltszerű példával éljünk: a gyümölcslé bérgyártás jóval olcsóbb és könnyebben kivitelezhető, mint a kozmetikum bérgyártás. A gyümölcslének meg kell felelni az élelmiszeripari, egészségügyi előírásoknak, a megadott receptúra alapján a gyümölcslé bérgyártás során elkészítik a készterméket és – a legtöbb esetben olcsó – kiszerelésben palackozzák, majd mehet is a boltok polcaira. A bérgyártás árak annak fejében emelkednek, mennyire különleges alapanyagokból készül az a gyümölcslé, mennyire nehéz azokat beszerezni, cukormentes-e stb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyümölcslé gyártásával szemben a kozmetikum bérgyártás esetén nem elég az otthon bevált, „finom” receptúra, hiszen az adott alapanyagok, késztermékek biztonságosságát bőrgyógyászati kutatásokkal kell megerősíteni, drágább lehet a termék fejlesztése is, a kiszerelés dizájnja, annak egyedi legyártása úgyszintén. A kozmetikum számos vegyianyagot tartalmazó készítmény lehet, aminek szintén problémás lehet az engedélyeztetése is.

Milyen ötletekkel lehet befutni?

A bérgyártás Magyarországon számtalan innovatív, vállalkozó szellemű kezdeményezés megvalósítását teszi lehetővé, azonban nem elég egy jó ötlet, meg kell felelnünk a kor elvárásainak, a modern trendeknek. Jelenleg a tartósítószermentes, vegyi- és adalékanyagmentes termékek virágkorát éljük, így célszerű valamilyen egészségtudatos, környezetbarát, akár mindenmentes vagy vegán termék gyártásával előállni.

Ha élelmiszerekről van szó, érdemes a kismanufaktúra-jellegre törekedni, hiszen a házias ízek reneszánszát éljük. Gyümölcslé bérgyártás esetén például célszerű 100% gyümölcstartalmú terméket készíteni, hozzáadott ízfokozók és egyéb adalékanyagok nélkül. A kozmetikum bérgyártás esetén is érdemes minél több természetes anyagot használnunk, állatkísérletektől mentesen dolgoznunk, kerülnünk az allergéneket, fair trade alapanyagokat vásárolnunk.

Összegzés: hogyan valósítsuk meg sajátmárkás termékünket?

  • Az ötlet feleljen meg a kor elvárásainak: egészséges, környezetbarát, mindenmentes, házias jellegű, modern stb.
  • Olyan bérgyártót bízzunk meg a bérgyártás folyamatával, akinek van múltja és tapasztalata a termék elkészítésében – célszerű megvizsgálni a referenciamunkáit is.
  • Mindig gondolkozzunk előre: mennyire bonyolult a termékfejlesztés, a gyártás, a bérgyártott termékek engedélyeztetése, van-e mindenre elegendő tőkénk? Biztosan érdemes belefognunk?
  • A bérgyártás költségei a termék jellegétől függenek, azonban igen ritka az, ha 0 Ft-ból összejön az árucikk. Mennyi pénz szükséges a biztonságos elinduláshoz? Hogyan lehet összegyűjteni az indulótőkét (banki hitel, közösségi finanszírozás stb.), hogyan kivitelezhetjük ötletünket a lehető legköltséghatékonyabb úton?
  • Mi a fontosabb: a termék kinézete (divatos, egyedi csomagolás), vagy legyen inkább költséghatékony, esetleg környezetbarát?
  • Lesz igény a sajátmárkás termékre? Mit mondanak a piackutatási eredmények, van számunkra betöltendő rés a piacon?
  • Miben nyújt segítséget a bérgyártás kivitelezője? Végig menedzseli a terméket a fejlesztésektől egészen a logisztika megvalósításáig?

Címkék:
vállalkozás, árak, kozmetikum, termék, gyártás, sajátmárkás,