Komoly gondokat okoz a drágulás Magyarországon: sokan már az étkezésen is spórolnak

Pénzcentrum2022. március 30. 14:18

Az áremelkedés miatt a magyarok több mint fele mondott már le valamilyen termékről az utóbbi időben. A legtöbben a ruházkodáson és az étkezésen próbálnak spórolni. A többség szerint sem a bérek, sem a nyugdíjak emelkedése nem kompenzálja a folyamatos drágulást.

Az áremelkedés a magyarok többsége számára gondot okoz: összesen 56 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy a magas árak miatt valamilyen termékről már le kellett mondaniuk az utóbbi hónapokban. A választópolgárok közel harmadának (31% százalék) ilyen nehéz döntést többször is kellett már hoznia az idei évben - derült ki a Publicus Intézet kutatásából.

Legtöbben a ruházkodáson (36%) spórolnak, a választókorú magyarok megközelítőleg harmada (31%) bizonyos élelmiszerek megvásárlásáról is le kellett mondania az egyre növekvő árak miatt. 31 százaléknyian azonban már bizonyos élelmiszerekről is le kellett, hogy mondjanak az egyre növekvő árak miatt. Szórakozásról és a kultúráról 29 százaléknyian mondtak le, az üzemanyagon – a hatósági árak bevezetésének ellenére – a magyarok negyedek (26%) spórolt az utóbbi hónapok során.

A nyugdíjak esetében ugyanezen érzet a magyarok megközelítőleg háromnegyedére (70%) jellemző. Ezek után nem meglepő, hogy a válaszadók a valóságosnál jóval magasabb, 24 százalékos inflációs rátát érzékelnek.

Címkék:
élelmiszer, spórolás, árak, drágulás, infláció, felmérés, áremelkedés, bérek, nyugdíjak,