Egyre több cég ruház be robotokba emberi munkaerő helyett: a gépek nem lesznek betegek, mennek szabadságra

HelloVidék2021. december 30. 08:15

Már a COVID előtt is jól látszódott, hogy a munkaerőhiány milyen óriási terheket ró a vállalkozásokra. Ezt csak tetézte a pandémia, a betegségek, karantén, illetve a kieső idők. A gyártó, termelő szektort is alapjaiban felforgatta a járvány, az automatizálás létjogosultsága szinte egyik napról a másikra lett természetes. Ez a trend olyan jövőképet vázolt fel, amely egyértelművé tette: a kollaboratív robotokra komoly piaci igény lesz - mondta el Sabján László, a pécsi CobotX Technologies ügyvezetője a HelloVidéknek.

A koronavírus-járvány alapjaiban forgatta fel a munkavégzés gyakorlati módjait. Soha nem álltak át ennyien otthoni munkavégzésre, és talán soha nem került ennyire a központba a munkabiztonság és a munkafolytonosság kérdése. Egyre többen ismerték fel, hogy mennyire sérülékeny az emberi munkaerő. Megváltoztak a működési modellek, miközben villámgyorsan nyert nagyobb és nagyobb teret, illetve létjogosultságot az automatizálás.

A robotra, mint szolgáltatásra azért mondjuk, hogy COVID-álló, hiszen ebben az esetben robotokat telepíthetünk a gyártósorba, így ez a kieső vagy éppen nem létező munkaerőt tudja pótolni. Előnyös megoldás, hiszen a gép biztosan nem lesz beteg, nem megy szabadságra és nyolc órából nyolc órát dolgozik. Mindezeken felül mindig kiszámítható és folyamatos teljesítmény nyújt, nulla selejt mellett

mondta el Sabján László.

A teljes interjú a jövőbe mutató baranyai technológiáról a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
vállalkozás, munkahely, munka, jövő, robot,