Itt a nyitás, de most jön csak az igazi csődhullám a vendéglátásban

Pénzcentrum2021. május 20. 17:33

Nincs elég ember, de ezen túl is sok kockázattal kell farkasszemet néznie a budapesti éttermeseknek. hamarosan indul a nyár, amikor a legtöbb budapesti vendég elhagyja a város. Zsidai Zoltán Roy szerint nem csak bizonytalanok a következő hónapok, hanem egész biztosan nagyon fájdalmasak lesznek a szektor szereplőinek. 

A budapesti vendéglátásnak, az üzleti típusú forgalom és turizmus hiányában, körülbelül a 90 százaléka megszűnt, így ha már a 2019-ben nyitva lévő éttermeknek a felét megnyitják, akkor is maximális túlkínálat lesz. Akinek nem volt elegendő tartaléka, esetleg nem tudott hitelt fölvenni az életben maradáshoz, és jelenleg nincs csapata, az nem tud megnyitni, hiszen abszolút nincsenek felvehető emberek a piacon - mondta el az Inforádiónak Zsidai Zoltán Roy gasztronómiai szakember, a Zsidai Gasztronómiai Csoport tulajdonos-ügyvezetője. 

Közben a forgalom teljesen hektikus, ami alapvetően a teraszokra korlátozódik, ami viszont nagyon időjárásfüggő – az elmúlt hetek időjárása pedig sok mindennek mondható, csak egy kiegyensúlyozott, klasszikus májusi időjárásnak nem. 

A szakember szerint sok kockázattal kell még farkasszemet néznie a budapesti éttermeseknek, hiszen hamarosan indul a nyár, amikor a legtöbb budapesti vendég – ha különböző időszakokra is –, de a Balatonra vagy külföldre fog látogatni, így oda lesznek a „jól működő hétvégék”. Nagy kérdőjel továbbá, hogy vidékről mennyien fognak ellátogatni Budapestre – az eddigi tapasztalatok szerint ez nem jellemző, a magyaroknak a fővárosuk nem számít különösebben vonzó desztinációnak.

Ráadásul ezzel párhuzamosan e hónap végén a járulékkedvezmények kifutnak, és lassan minden, a pandémiás időszakra adott támogatás el fog fogyni, ami azt jelenti, hogy „sokkal keményebb június–júliusra, sokkal nagyobb veszteségekre számíthatunk, mint akár februárban vagy márciusban. 

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék:
Budapest, vendéglátás, csőd, forgalom, szakember, nyitás, zsidai, gasztronómiai,