Hazánkban is terem a gombák királynője: ezt muszáj megízlelni

Pénzcentrum2020. július 31. 08:14

A fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor 17 év után úgy "álmodta meg", hogy gombákkal kell foglalkoznia, helyes döntését bizonyítandó pedig 2019-ben elnyerte az Év Biogazdája címet.

Gyöngyösi Sándor hangsúlyozta, mennyire szerencsésnek érzi magát, hogy az lehet a munkája, ami a hobbija is egyben, pedig a gombákkal való foglalatoskodás csak a katonaságról hazatértekor vált mintegy küldetésévé. A rendszertani csoport iránti mélyebb elköteleződését nem tudja megmagyarázni, mintegy álomként csapott le rá a szolgálat alatt. Gyerekkorából még emlékszik rá, hogy a nagybátyjával rendszeresen gyűjtötték az erdőben a finomabbnál finomabb falatokat, amiket aztán elkészítettek és meg is ettek, de családilag más kötődése nem volt, lévén édesapja zöldségtermesztéssel foglalkozott.

Először csak Magyarországra kezdtünk termeszteni laskagombát kereskedőknek, majd később jött a lehetőség, hogy önállóan Németországba exportáljunk. Amikor ez már nagyon ment, 1,5 tonna feldolgozott laskagombát exportáltunk, saját hűtőautóink, hűtőházunk, üzemünk, feldolgozónk, gombakomposzt gyártónk, 51 beszállító partnerünk volt, ami egy nagyon komoly vállalkozásnak tűnt akkoriban

- emlékezett vissza a rendszerváltás utáni szép időkre a fülöpjakabi biogazda.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
vállalkozás, gomba, termesztés, magyar katonaság,