Közel 57 ezer cégvezető fut neki eltiltással a koronavírus okozta válságnak

Pénzcentrum2020. április 7. 20:01

Egy év alatt ugyan már csak 6580 magánszemély került eltiltásra a cégvezetéstől, de így is tovább emelkedett az cégvezetéstől eltiltott magánszemélyek száma. Összességében már 56808 magánszemély áll eltiltás alatt.

"Jelentősen visszaesett az egy év alatt a cégvezetéstől újonnan eltiltott magánszemélyek száma, de az összes eltiltott száma egyelőre még tovább növekedett" - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. A cégbíróság jellemzően a jogerősen megállapított, ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől.

Loading...

A 2019-es eltiltások száma csupán 6580 eset, ami 50 százaléka a 2018-as értéknek. Ugyanakkor ez jelentős részben annak köszönhető, hogy 2019. január 1-től jelentősen változott a cégtörvény eltiltásra vonatkozó része. A változásnak köszönhetően, az eltiltással potenciálisan érintett személyeknek már van lehetőségük felelősségük tisztázásra és a tényleges eltiltás elkerülésére. A jogszabály változás és a csökkenő új eltiltásszám ellenére azonban az összességében eltiltott személyek száma - több mint 2 ezer fővel - tovább növekedett 1 év alatt.

A módosított jogszabálynak köszönhetően az eltiltott személyek száma tehát csökkenhetne, ugyanakkor várhatóan 2020 során ezzel a hatással szembe megy majd a koronavírus okozta gazdasági visszaesés. A gazdasági visszaesés könnyen a hátrahagyott tartozások növekedésébe fordulhat, és ebből komolyabb eltiltási szám növekedés is fakadhat.

Összességében tehát még mindig magas az eltiltások száma. Úgy tűnik, a hazai üzleti etikán és a cégek likviditási helyzetén továbbra is lenne mit javítani. Az eltiltásoknak ebben komoly szerepe van, hiszen ezek elviekben tisztító hatásúak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hosszabb távon, ha a jogszabályi környezet nem változik, és a járvány gazdasági hatása is lecseng, akkor a cégvezetéstől összességében eltiltott személyek száma csökkenhet. 2015 óta évi 12-13 ezer eltiltás történt, ami meredek felfutást eredményezett az eltiltott magánszemélyek számában. Ugyanakkor a 2015-16 környékén indított eltiltások szépen lassan elkezdenek lejárni, és tömeges "utánpótlás" hiányában az összesített eltiltott számnak csökkennie kell.
A regionális bontásban az látszik, hogy Budapesten és Pest megyében tömegesek az eltiltások, de a magas cégszám miatt ez részben természetes is. Szintén magas az eltiltások száma Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Hajdú-Bihar megyében.

Címkék:
vállalkozás, cég, cégvezető, cégtörvény,