Újabb válság közeledik? Ezek a vállalkozók már aggódhatnak

HelloVidék2020. február 25. 08:15

Ha a mezőgazdaságból élők egyik legnagyobb ellenségét kellene megnevezni, elsők között említhetjük a világviszonylatban mind inkább szélsőségessé fokozódó időjárási körülményeket. Ha azonban a befolyásolhatatlan tényezőkön túlra tekintünk, előtérbe kerülnek a saját magunk által előidézett politikai és gazdasági folyamatok, amelyek ugyanúgy, ha nem jobban nyomják rá a bélyegüket egy-egy vállalkozás profitabilitására vagy éppen hosszú távú fennmaradására.

A vámhatárok megszűnése és az import áruk benyomulása kellően feladta a leckét a hazai zöldség- és gyümölcstermesztőknek, azonban a kedvező ökológiai és talajadottságok mit sem változtak a kezdetek óta. Hiába azonban a fejlődési potenciál, a rendszerváltást követően az ágazat termőterületei leszűkültek, a termelékenység elmarad a korábbi rekordértékektől, és olyan híres hazai exporttermékek kivitele is megcsappant, mint a dinnye vagy a paprika. Az ágazat viszontagságairól és a piaci viszonyokról a Becsey Kertészet tulajdonosa beszélt a HelloVidéknek.

A 2004-es Európai Unióhoz való csatlakozás sokak számára egy ilyen döntő pillanat volt, mert amíg a kis kertészetek úgy érezték, hogy elkezdődött számukra a visszaszámlálás, addig sokak számára a vég helyett az unió új lehetőségek egész tárházát vonultatta fel. Becsey Zoltán is pozitívan emlékszik vissza erre az időszakra: kihasználván az uniós tagországok közti vámmentes értékesítést, rögtön a csatlakozást követő napokban indították el első csehországi exportjukat.

Eltűntek a kiemelkedően jó tavaszi árak, a nyári időszakban pedig nagy mértékű volt a túltermelés, ami piaci zavarokat okozott, ezért bezuhantak a zöldség- és gyümölcsárak. Vevőt csak úgy lehetett találni, ha jó minőségű árut kínált valaki, amely tendencia a mai napig igaz. Hogyha értékesítési probléma merül föl, akkor az alacsonyabb osztályozottságú áru kerül nehéz helyzetbe, mint történt például a léalma esetében is a 2018-as évben

- beszélt az uniós csatlakozás hozta változásokról Becsey Zoltán.

A teljes interjú a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
vállalkozás, zöldség, gyümölcs, mezőgazdaság, kertészet, uniós csatlakozás, profitabilitás,