Luxus a köbön: ennyiért vacsorázgatnak nap mint nap a leggazdagabb magyarok

Pénzcentrum2019. február 26. 16:55

Átadták a legjobb éttermeknek járó díjakat a 2019-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. Az új lista alapján a Pénzcentrum utána nézett, mennyibe kerül egy vacsora a legjobb éttermekben. 

Hétfőn zajlott a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála, amely a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményének számít. A fődíjat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat Széll Tamás és Szulló Szabina étterme, a Stand kapta.

Idén is független szakemberek határozták meg a rangsort. Az egész éven át tartó tesztelésben, a magyar gyakorlattól eltérően továbbra sem vesznek részt elfogultsággal vádolható szakemberek, aktív munkát végző séfek, étteremtulajdonosok, gasztronómiai tanácsadók és bloggerek. A nemzetközi szakmai zsűrit idén Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje.

Ezek lettek idén a top 10 +2 étterem:

  • Anyukám Mondta - Dudás Szabolcs, séf
  • Arany Kaviár - Kanász László, séf
  • Babel Budapest - Veres István, séf
  • Borkonyha - Sárközi Ákos, séf
  • Costes - Palágyi Eszter, séf
  • Costes Downtown - Tiago Sabarigo, séf
  • MÁK - Mizsei János, séf
  • Olimpia - Ádám Csaba, séf
  • Onyx - Mészáros Ádám, séf
  • St. Andrea Restaurant - Barna Ádám, séf
  • Stand - Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek
  • Textúra - Sárközi Ákos, séf

A legfelkapottabb helyek ajánlatai

A új lista alapján megnéztük, hogy  mennyire kell zsebbe nyúlni annak, aki a legjobb éttermekben akar vacsorázni. 

Loading...

A legtöbb étteremben választhatunk vacsoramenüt, 4-5-6, de akár 7 fogással, sőt, van olyan étterem, ahol akár 9 fogást is végigkóstolhatunk. Van olyan hely, ahol nem tüntetik fel, hogy pontosan mit tartalmaz egy menü, máshol étlapról válogathatunk, sőt vannak olyan vendéglátóegységek is, ahol összeállított kóstolóval várják a vendégeket. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Onyxban 3, 4 vagy 6 fogásos ebédmenüvel várnak, utóbbi 27 900 Forint, de ha az ételekhez illő borral kísérjük a finom fogásokat, akkor a végösszeg 45 800 forint. Aki vacsorázni szeretne, annak érdemes a 6 fogásos vacsoramenüt választania mert ebben vízibivalytatár, hagymatextúrák, gomba szeletek, libamáj, körte, kandírozott gyömbér, Szent-Jakab-kagyló, Ököruszály consommé, báránygerinc füstölt fondant burgonyával és szarvasgombával is választható. Az Arany Kaviárban fejenként 19 000 forintért kaphatunk egy ötfogásos vacsorát, kecsegekaviár amuse bouche osztrigával, "sztroganoff" saláta füstölt kacsamellel. Ha a sommelier által ajánlott borpárosítással kérjük, akkor az még fejenként 12 000 forintba kerül, és a számla végösszegéhez 12 százalék szervizdíjat is felszámolnak.

Természetesen a többi étteremben is érdemes böngészni, hiszen az ember rengeteg különleges ajánlattal találkozhat. A Costes downtownban például a 7 fogásos kóstoló menünek része többek között a fésűkagyló és a fürj is, ami mellé roston sült szarvast is kóstolhatunk szarvasgombával. Az ajánlatok mellett azonban a foglalásra és a fizetési lehetőségekre is érdemes odafigyelni, hogy senkit ne érjen váratlan meglepetés. Az Olimpiában például bankkártyával nem lehet fizetni, és külön felhívják a vendégek figyelmét, hogy nincs gyorsmenüjük, a filozófiájuk azt, hogy aki oda megy, az egy egész estés programot kapjon. A St. Andrea Borbár a hivatalos oldalán például jelzi, hogy az étterem nem állatbarát, valamint, hogy dress code-juk is van. Mindezek alapján érdemes tehát körültekintőnek lennie annak, aki új ízélményeket akar átélni az ország legjobb éttermeiben.

Címkék:
étterem, szervizdíj, díjak, costes downtown, éttermek, top 10 leggazdagabb ember,