Lecsapott az MNB: brutális bírságot kapott az agresszív értékesítő

Pénzcentrum2018. június 8. 12:05

Az MNB 45 millió forint bírsággal sújtotta a budapesti Excellent Partnership Hungary Kft.-t bejelentés nélkül folytatott függő ügynöki tevékenység miatt. A jegybank nyilvántartásában nem szereplő társaság határon átnyúló befektetéseket közvetített - többször agresszív értékesítéssel - magyar ügyfelek részére.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy - az eljárás során kényszertörlés alá került - Excellent Partnership Hungary Kft. folytatott-e bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet. Az MNB az Excellent Partnership Hungary Kft.-vel szemben már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el. Az eljárást lezáró döntéshozatalig azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.

A vizsgálat során az MNB megállapította, hogy a társaság függő ügynökként - telefonos és e-mailes megkeresésekkel - magyar befektetőket közvetített online kereskedési platformokon keresztül a londoni székhelyű, határon átnyúló tevékenység végzésére jogosult Monecor Ltd. befektetési szolgáltató részére. A brit szolgáltató ugyanakkor magyarországi függő ügynökét nem jelentette be.

A bejelentés hiányában végzett közvetítésre irányuló tevékenység Magyarországon - a Büntető törvénykönyv (Btk.) MNB által kezdeményezett módosítása alapján - idén január 1-től bűncselekménynek minősül. Fentiek alapján az MNB ma publikált határozatában véglegesen megtiltotta az Excellent Partnership Hungary Kft.-nek a bejelentés hiányában végzett tevékenység folytatását. A jegybank 45 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a társaságra, továbbá 350 ezer forint eljárási bírsággal sújtotta a társaság képviselőjét, mert nem teljesítette megjelenési kötelezettségét az MNB előtt, s ezzel késleltette a piacfelügyeleti eljárás lezárását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A piacfelügyeleti bírság megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság professzionális, piaci szereplő látszatát keltve, huzamosabb időn át végezte jogsértő tevékenységét.

Címkék:
mnb, bírság, büntetés, ügynök, vállakozás,