Így keresheted rommá magad: el sem kell hagynod az országot

Pénzcentrum2018. április 23. 14:02

190 ország közül Magyarországon a legkönnyebb a határon átnyúló kereskedelem - derül ki a Világbank "Doing Business" rangsorából.

190 ország közül Magyarországon a legkönnyebb a határon átnyúló kereskedelem - derül ki a Világbank "Doing Business" rangsorából, ami azt mutatja meg, hogy mennyire könnyű vállalkozni a vizsgált országokban, a szabályozási környezet mennyire segíti a vállalkozások indulását és működését. A készítők az export- és importfolyamatok lebonyolításának és dokumentációjának idő- és költségigényét vizsgálták meg, melyek szerint Magyarország kiemelkedően jó helyzetben van. És ez "nem csupán az olyan nagyberuházók, mint például az autógyárak vagy összeszerelő üzemek, hanem a magyar e-kereskedők számára is kedvező lehetőségeket kínál" - mondta Dunder Krisztián online üzletfejlesztési szakértő, a Growww Digital ügyvezetője.

Téged is érdekelnek a vállalkozások?

A Pénzcentrum szervezésében a Google Magyarország támogatásával neves szakértők segítségével adunk hasznos tippeket a hazai kkv-k digitális képességinek fejlesztéséhez, az internet adta lehetőségek kiaknázásához, illetve ahhoz, hogy legmodernebb technológiák alkalmazásával hogyan készíthetik elő, támogathatják, tehetik még hatékonyabbá külföldi piacra lépésüket.

Mikor? 2018. május 3., csütörtök 17:30-19:15 (Regisztráció 17 órától)

Hol? A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) (1055 Budapest, Markó u. 29-31)

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ide kattintva tudsz megtenni. Várunk szeretettel!

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Világbank Doing Business rangsora olyan szempontok alapján készül, mint például a cégalapítás nehézsége, a tulajdonjog bejegyzése vagy épp az adófizetés.

A teljes rangsorban Magyarország a vizsgált 190 ország közül a 48. helyen áll.

A határon átnyúló kereskedelem tekintetében az első helyen osztozunk tizenöt uniós tagállammal - Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes az e-kereskedő vállalkozásoknak kihasználni ezt az előnyt, és minél előbb külföldi piacokra lépni. Ma még Magyarország, illetve Közép- és Kelet-Európa nem túl csábító a nagy online kereskedők számára, a régió fragmentáltsága egyelőre a helyi cégeknek kedvez. Ugyanakkor ez az előny nem tarthat örökké, a világ az egységes digitális piac felé halad

 - vélekedik Dunder Krisztián.

Leomló kereskedelmi korlátok

Az Európai Unió a meglévő piaci korlátokat is lebontaná. Mivel a térség online kereskedelme évi mintegy 20 százalékos ütemben bővül, viszont egyelőre csupán a kereskedők 7 százaléka kínálja portékáit más tagállamokban is, az Európai Parlament február elején új szabályozást fogadott el, melynek értelmében tilos megkülönböztetni a fogyasztókat földrajzi jellemzőik szerint.

Vagyis állampolgárságtól, lakó- és tartózkodási helytől vagy a bankkártya kibocsátójától függetlenül bárki bárhonnan rendelhet majd az uniós piacon, többletköltségek nélkül.

Azonban nem minden e-kereskedő örül az új szabályozásnak. Ugyanis ezután például el kell fogadni olyan fizetési megoldást is, aminek a költsége akár többszöröse egy bankkártyás tranzakciónak, és ez a többletköltség nem hárítható át a vásárlóra. Természetesen a kereskedőket nem kötelezik arra, hogy minden országba ki is szállítsák a rendeléseket, erről továbbra is maguk dönthetnek.

Dunder Krisztián szerint a régión belüli kereskedelem erősödhet az új szabályozás hatására: a közép-európai térség, Ausztria és Németország már ma is egységes piacnak számít, ahol a rendelési, fizetési korlátozások eltörlése tovább élénkítheti a kereskedelmet.

Címkék:
kereskedelem, világbank, rangsor, külkereskedelem,