Százmilliók üthetik magyar vállalkozások markát idén

Pénzcentrum2018. január 11. 15:00

Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI). Két további konstrukció a kutatói-ipari együttműködést ösztönzi összesen 31 milliárd forintos keretösszeggel, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek között a mesterséges intelligenciához, a fehérjekutatáshoz és a tiszta ivóvízhez kapcsolódó kutatási területeken.

Idén is jelentős (61 milliárd forint) forrás jut vállalkozások számára a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. A magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokat

most két pályázati modellben ösztönözzük innovációs tevékenységük megerősítését, hogy mielőbb növekedési fázisba juthassanak. 2018-ban összesen 10 milliárd forintra kifejezetten ők pályázhatnak

- mondta Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az új pályázatok meghirdetése kapcsán. Melyek a következők:

Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása (2018-1.1.1-MKI):

  • keretösszege 10 milliárd forint, projektenként 30-100 millió forint pályázható. A beadási határidő 2018. március 12.

 Kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása (2018-1.1.2-KFI):

  • keretösszege 20 milliárd forint, projektenként 100-500 millió forint pályázható. A beadási határidő 2018. május 15.

Nemzeti kiválósági program (2018.1.2.1-NKP) felhívásra öt tematikus alprogramban lehet pályázatokat benyújtani:

  • Az ELI-hez kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatások Nemzeti Programja (a szegedi ELI lézerközpontban induló kutatások ösztönzésére)
  • A mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások Nemzeti Programja
  • A társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Program (pl. a cyber-biztonsághoz kapcsolódó kutatások és alkalmazások)
    "Tiszta ivóvíz" Nemzeti Program
  • Fehérjetudomány és alkalmazásai Nemzeti Program

A pályázati kiírás keretösszege 5 milliárd forint (alprogramonként 1-1 milliárd). A beadási határidő 2018. február 28.

Versenyképességi és kiválósági együttműködések (2018-1.3.1-VKE):

  • a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában (S3) meghatározott területeken; keretösszege 26 milliárd forint, projektenként 0,5-1,5 milliárd forint pályázható. A beadási határidő 2018. február 28.

Az NKFI Alapból most megjelent két vállalati pályázati kiírás a gyorsan hasznosítható, innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások fejlesztését, piacra vitelét, szellemitulajdon-védelmét ösztönzi a Közép-Magyarország régióban. Újdonság, hogy a vállalkozásoknak szánt 30 milliárd forint egyharmada kifejezetten a mikro- és kisvállalkozások számára érhető el. A vállalkozásoknak szóló felhívásokra kizárólag budapesti és Pest megyei cégek pályázhatnak, hiszen az ország többi részében - az ún. kevésbé fejlett régiókban - az elmúlt két évben összesen 117 milliárd forint uniós finanszírozású forrás ösztönözte a vállalatok önálló KFI tevékenységét a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hivatal egyes stratégiai jelentőségű tudomány- és szakterületeken is közzétesz felhívásokat a kutatás-fejlesztési tevékenység célzott ösztönzésére. Ezeken a pályázatokon Magyarország legversenyképesebb kutató műhelyei nyerhetnek támogatást olyan összetett társadalmi-gazdasági kihívások elemzéséhez és a kapcsolódó fejlesztésekhez, amelyek megoldása csak a kutatói és a vállalati szféra hatékony együttműködésében képzelhető el. Ilyen, hosszú távon fenntartható együttműködési projektek indítását támogatja az a két új pályázati konstrukció, amely a 2017-ben megjelent hasonló pályázatok (NKP_17, VKE_17) folytatása.

A felhívások az eddigi évekhez képest korábban jelentek meg, ami a finanszírozás kiszámíthatóságát javítja. A beérkező pályázatok értékelési folyamata a pályázati kiírásokban rögzített szempontrendszer szerint, anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok bevonásával zajlik. A nyáron megszülető támogatói döntések nyomán a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak.

Címkék:
vállalkozás, pénzcentrum.hu, pályázat, fejlesztés, innováció, milliárdok, mikrovállalat, mikrovállalkozás, pályázati pénz,