Fontos változás jön a postákon: ezt jobb, ha tudod, ha levelet adnál fel

Pénzcentrum2017. szeptember 20. 18:02

Elektronikus tértivevény, könyvelt küldemények nyomon követése: beújít a Magyar Posta. A cég Postai azonosított küldemények követése (PAKK) néven futó projektje keretében egyebek közt új levéltermékeket és levélszolgáltatást vezet be, valamint elindít egy webes elektronikus feladójegyzéket elkészítő, ingyenes alkalmazást is.

A posta a jövőben lehetővé teszi a könyvelt küldemények nyomon követését a feladástól az átvételig saját weboldalán és mobilapplikációján keresztül is - írják közleményükben. Vagyis ha elvész egy küldeményünk, akkor mostantól személyre szabott kimutatásokat és tájékoztatást kérhetünk a sikertelen kézbesítés okáról.

Emellett bevezetik az elektronikus tértivevényt, így a belföldi papíralapú tértivevény kivezetésével a küldeményátvételt elektronikusan igazolják vissza. Ezzel a felhasználó gyorsabban jut információhoz a kézbesítésről, hiszen az adatok (az aláíráskép is) szinte azonnal lekérdezhetővé válnak rendszerekből. A papíralapú folyamatok kiváltásával az adminisztrációs terhek is mérsékelhetőek.

Új levélszolgáltatást vezetnek be

A Regisztrált közönséges küldemény, mint új szolgáltatás kézbesítése nem lesz személyes átvételhez kötött, de a levélszekrénybe helyezést elektronikus eszközein rögzíti a posta.  A szolgáltatáshoz a cég kézbesítési statisztikát biztosít. A sikertelen kézbesítésről egyenként, küldeményazonosító szerinti információkhoz is hozzájuthatunk majd. A Regisztrált Közönséges Küldemény ugyanakkor nem lesz nyomon követhető és nem válik könyvelt küldeménnyé.

Új alkalmazással rukkolnak elő

Várhatóan idén novembertől a posta honlapján elérhető lesz egy ingyenes online rendszer,  ami többek között a feladáshoz szükséges nyomtatványok kitöltésére is alkalmas. A rendszer segítségével még a címet is leellenőrizhetjük majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép: Balogh Zoltán / MTI

Címkék:
magyar posta, küldemény,