Az Aldi-klán súlyos titkai: családi viszály és rejtőzködés

Pénzcentrum2017. április 16. 13:05

Testvérharc, emberrablás, pereskedés - érdekes története van az Aldinak. A 18 országban, több mint 10 ezer üzlettel működő diszkontáruház tulajdonosairól keveset tudunk, ám ez a kevés is meglehetősen izgalmas.


"A legjobb minőség a lehető legalacsonyabb áron" - ez volt az Aldi szlogene, és sikerének titka. A ma már világszerte több mint tízezer üzletet üzemeltető diszkontláncot Theo és Karl Albrecht alapította 1946-ban. Karl Albrecht 1920-ban, öccse Theo 1922-ben született. Édesapjuk bányász volt, de egy betegség miatt abba kellett hagynia a munkát.

Valamiből viszont meg kellett élnie a családnak, így nyitottak egy kis boltot Schönenbeck-ben, a Németország nyugati részén fekvő Essen egyik külvárosában. Theo édesanyjának segített üzletben, testvére egy csemegüzletben dolgozott.

Aztán jött a háború. Karl az orosz fronton szolgált, Theo Erwin Rommel mellett szolgált az Afrika Hadtestben. A háború után visszatértek Essenbe, és átvették anyjuktól az üzletet. Hamar felmerült a terjeszkedés üzlete. Úgy gondolták, a Ruhr-vidéki munkásembereknek olyan üzletre lenne szüksége, ahol jó áron kaphatnak jó termékeket. 1954-re az Albrecht-fivéreknek a Ruhr-vidéken már 50 üzletük volt. Nem költöttek reklámra, úgy gondolták,

a legnagyobb hírverés az, hogy ők a legolcsóbbak.

Családi viszály és szakítás

1962-ben bevezették az Aldi (az ALbrecht DIscount rövidítése) márkanevet, és úgy döntöttek, kettéválnak. Theo kapta Németország északi, Karl pedig a déli piacait. Az előbbi, vagyis az Aldi Nord ( most idetartozik az Egyesült Államok, Nyugat Európa nagy része, Dánia, a Benelux-államok és Lengyelország), és az utóbbi, vagyis az Aldi Süd (ez működik például Írországban, Nagy-Britanniában, Svájcban, Ausztriában, Ausztráliában és Magyarországon is) mind pénzügyileg, mind jogilag önállóan működött.

Híresen smucigok voltak, az a hír járta, hogy mindig elsőként kapcsolták le a szobában a villanyt - így spóroltak az elektromos áramon. Karl Albrechtnek egy szenvedélye volt, a golf. Erre nem is sajnálta a pénz. Építtetett magának egy golf hotelt is, volt egy saját kis bungalója, ahol a nyilvánosságtól távol élvezhette a táj és persze a játék szépségét.

A smucigság öröklődik?

Theo Albrecht olyan sóher volt, hogy miután 1971-ben elrabolták, a 3,5 millió eurónak (vagyis több mint 1 milliárd forintnak megfelelő összeg) megfelelő váltságdíjat megpróbálta üzleti költségként levonni az adójából.

Egy szerencsejáték adósságot felhalmozó ügyvéd rabolta el, 17 napig tartotta fogva. Állítólag még a személyi iratait is elkérte, mielőtt magával vitte volna - Albrecht olyannyira kerülte a nyilvánosságot, hogy az emberrabló sem volt biztos benne, a megfelelő embert kapta-e el.

Az Albrecht-testvérek nem nyilatkoztak, kerülték a rivaldafényt.  Fotót sem könnyű találni róluk, a sajtó által sokat használt illusztrációk valódisága is erősen megkérdőjelezhető. Annyira vigyáztak a magánéletükre, hogy Karl Albrecht halálhírét is csak néhány nappal a temetése után hozták nyilvánosságra. Az idősebb testvér 2014-ben, 94 évesen hunyt el, állítólag mintegy 18,4 milliárd eurós vagyont hagyva maga után. Öccse 2010-ben, 88 évesen halt meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Noha az Aldi-alapítói rejtőzködtek, Theo Albrecht örökösei nem tartották ezt annyira fontosnak. A vagyon megszerzése érdekében ifjabb Theo Albrecht nem szégyellte kiterigetni a családi szennyest.

Botránytól hangos a sajtó

Tavaly nyáron az elsők között a Bloomberg számolt be róla, hogy áll a bál az Aldinál, Theo Albrecht örökösei egymásnak estek a nyilvánosság előtt.
Pedig korábban szinte semmit sem lehetett tudni a családról. Theo Jr.-ról például egyetlen, jó néhány évvel ezelőtt készült lesifotót lehet a neten a találni, és az sem biztos, hogy valóban ő van a képen. A Forbes 18,4 milliárd dollárra becsüli vagyonát.

Testvére, Bertold Albrecht és felesége, Babette gyerekeinek a nevét sem hozták nyilvánosságra. Úgy tudni, öt lányuk van, mind elmúltak már 20 évesek. Bertold kevésbé volt zsugori, élvezte a pénzt. A Bloomberg azt írja, nem vetetette meg a drága borokat és szerette a régi autókat is. Felesége a drága dizájner ruhákért rajongott, s rajong a mai napig. Ez szúrja most ifjabb Theo Albrecht szemét.

Bertold 2012-es halála után felvetette, hogy sógornője "extravagáns életstílusa" árt a cégnek, és jobb lenne, ha i eladná az egyik alapban lévő részesedését.
Babette szerint viszont az, hogy mire költi a pénzét az az ő magánügye, ráadásul messze nem él olyan nagy lábon, ahogyan például a hollywoodi sztárok. Egy visszafogott, kétemeletes háza van Essen külvárosában.

A cégből egyébként Theo Albrecht nevetségesen alacsony összegért akarta kivásárolni, aztán megpróbálta lefizetni. Évi 25 millió eurót ajánlott, hogy Babette két lánya, akiket a bírósággal beültetett a cég egyik alapjának igazgatóságába, vele szavazzanak az Aldi stratégiáját érintő igazgatósági döntésekben.

Az ügyben azóta jelentős előrelépés nem történt. Piaci szakértők tavaly úgy kommentálták a történteket, hogy az Aldinak inkább arra kéne koncentrálnia, hogy tud a piacon továbbra is nyereséges maradni. Az internetes vásárlás és a versenytársak jelentős kihívások elé állítják az Aldi Nordot, ami még mindig ragaszkodik a hagyományokhoz. Igaz, 2012 óta tettek lépéseket, például az üzletek polcaira került a Coca Cola is, sőt, már pezsgőt vagy rákot is árulnak. Csakhogy amíg áll a bál, esély sincs a fejlődése, hiszen az örökösöknek együtt kéne dolgozniuk, jóvá kell hagyniuk a döntéseket.

Címkék:
vállalkozás, BOTRÁNY, aldi, penzcentrum,