Vegán szekta támadta be a magyar húspápa éttermét

Pénzcentrum2017. január 31. 11:07

Vegán "szekta" trollkodta szét a budapesti Mészár Steak Kitchen Facebook oldalát. Az indulatok azután szabadultak el, hogy a steakétterem promóciós céllal közzétett egy fotót, amin a 9000 grammos Lilike "játszik" egy 950 grammos csontos ribeye steakkel. A vörös húsok fogyasztása persze régóta vitatéma; a WHO szerint például "valószínűleg rákkeltő". Mások ellentétes álláspontot képviselnek. Szerinted?

(...) a MészárSteak Kitchen igazi hiánypótló hely, iszonyú jóság Budapestnek

- írta "a város legmenőbb hentesének" étterméről még tavaly februárban az "Egy nap a városban" blog.

Nos, a bloggerek állításával többen nem igazán értettek egyet az elmúlt napokban; egy összehangolt "támadás" után ugyanis 4,1 pontra esett vissza az étterem átlaga a Facebookon. Az indulatok - legalábbis a kommentáradat tanúsága alapján - vélhetően azután szabadultak el, hogy a steakétterem promóciós céllal közzétett egy fotót, amin a 9000 grammos Lilike "játszik" egy 950 grammos csontos ribeye steakkel.

A javarész külföldi kommentelők között akadt, aki kizárólag a reklámfogás ellen kelt ki, de volt olyan is, aki szerint a vörös hús minden baj okozója. A teljesség igénye nélkül ilyen, és ehhez hasonló hozzászólások érkeztek, tömegével (ezek egy részét utólag törölte az étterem oldalának adminisztrátora):

Az "összehangolt támadással" kapcsolatban tegnap végül az étterem csapata is megszólalt; Facebook posztjukban a következőt írták:

Olyan emberek adtak nekünk 1 csillagos értékelést, megspékelve egy-egy kacifántos hozzászólással, illetve trollkodták szét korábbi posztjainkat, akik SOHA nem jártak nálunk, és minden bizonnyal soha nem is fognak, mert A) a világ másik felén élnek, B) megrögzött VEGÁNOK...

Az étterem vezetése ezen felül azt is hozzátette: "Sajnos a jelenlegi Facebook szabályozások értelmében nem tehetünk semmit az ilyenfajta támadás ellen. Természetesen a számunkra sértő és irreleváns tartalmakat eltávolítottuk, a hozzászólókat kitiltottuk és jelentettük őket a Facebook felé, de ez nem változtat azon, hogy 2 nap alatt több, mint 30 db 1 csillagos értékelést kaptunk. Ennek köszönhetően 4,1-re esett vissza a Mészár Steak Kitchen átlaga..."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"valószínűleg rákkeltő" vs. "tudománytalan"

A vörös húsok fogyasztása persze régóta vitatéma, így az sem véletlen, hogy rengeteg kutatás foglalkozik a témával. Legutóbb például a World Health Organisation (WHO) adott ki egy jelentést, amelyben a vörös húsokat a 2A kategóriába sorolták, ami azt jelenti, hogy "az embereknél valószínűleg rákkeltő". De a világ rákkutatóit tömörítő World Cancer Research Fund is azon az állásponton van már hosszú ideje, hogy ezekből a húsfélékből olyan keveset kell enni, amennyire csak lehet. Szerintük

heti kevesebb mint 500 gramm vörös hús még nem ártalmas.

Felháborítónak tartotta viszont a WHO rákkutató részlegének (International Agency for Research on Cancer; IARC) tanulmányát a magyar Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT). Menczel Lászlóné, a szervezet titkára az IARC megállapításait "tudománytalannak és elképzelhetetlennek" nevezte. Mint mondta, a sertéstartás például Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz. A titkár azt is hozátette:

(...) sertést az időszámításunkat figyelembe véve az emberiség 2000 éve fogyasztja, és még nem halt ki.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikái szerint egyébként Magyarországon kevésbé népszerű a marhahús, az uniós átlag alatt fogyasztunk belőle. A háztartások fogyasztására vonatkozó adatsor szerint, amíg baromfihúsból fejenként 1,6 kilogrammot, illetve sertéshúsból 1,4 kilogrammot fogyasztunk havi szinten, addig marha-, borjú-, és egyéb húsokból (pl.: vadhús) mindössze 0,1 (!) kilogrammot. Az állandó perpatvarban pedig érdemes ezúttal is a dietetikusok mantráját idézni: "Az egészség alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás, amelynek egyik fő vezérelve a változatosság."

Loading...

Címkék:
vállalkozás, étterem, marha, marhahús, steak, vegán,