Itt a nullás hitel: 70 milliárdot osztanak szét

Pénzcentrum2016. november 21. 05:30

Májusban indult a valóban nulla százalékos EU-s "ingyenhitel" Magyarországon, a benne rejlő lehetőség túlszárnyalta pedig több más, korábban indított kedvezményes hitelprogramot is túlszárnyal. A Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése című uniós hitelprogram olyannyira népszerű lett, hogy néhány hete a 44 milliárdos keretet 70 milliárdra forintra emelték. Mivel féléves pályafutása során nemrég több ponton is változtattak a konstrukción, így most összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb tudnivalók.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tavalyi felmérése szerint hozzávetőlegesen 570 milliárd forintnyi finanszírozási rés van a magyar cégek körében, vagyis ekkora összegre lenne szükségük azoknak, az egyébként versenyképes vállalkozásoknak, akik korábban vagy a kedvezőtlen feltételek, vagy elutasítás miatt nem jutottak hitelhez. Ez az 570 milliárd az áprilisi teljes vállalati hitelállomány 9,6 százaléka. Ennek a résnek az 58,3 százaléka a szolgáltató szektorban, 34,4 százaléka pedig az iparban mutatható ki.

Annak érdekében, hogy ha csak részlegesen is, de betömjék ezt a kialakult rést, a kormányzat létrehozott egy terméket, a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése című hitelprogramot, melyhez az EU biztosítja a forrást. A program feltételeit a Magyar Fejlesztési Bank az NGM, Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóság felügyelete mellett dolgozta ki, annak érdekében, hogy a program minden szempontból megfeleljen az EU-s és hazai jogszabályi követelményeknek. A programot a Magyar Fejlesztési Bank koordinálja.

A május végén elstartolt program 44 milliárdos keretösszeggel indult, de október elején a benyújtott hitelkérelmek összege már meghaladta a 34 milliárd forintot. A nagy érdeklődés miatt néhány hete megemelték a keretet 70 milliárd forintra, hogy minél több vállalkozásnak segítséget nyújtson.

A Hitelprogram lehetőséget nyújt azon Mikro-, Kis- és Középvállalkozások olyan Beruházásainak támogatására, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelőek.

A hiteltermék úgy került kialakításra, hogy azok a vállalkozások is hozzáférhessenek, amelyeknek erre eddig nem volt lehetőségük. Mivel korábban a közvetítők - úgy, mint általában a piacon - az alacsonyabb kockázati profilú cégeket részesítették előnyben, így többségében azok jutottak támogatáshoz, akik egyébként a piacon is kaptak volna hitelt. Arról nem is beszélve, hogy az ehhez hasonló hitelprogramok keretösszege jóval kisebb is volt. Éppen ezért alakult ki az a helyzet, hogy forrás nélkül a nehezen finanszírozható kkv-k maradtak.

Kiknek segítség a program?

A hitelprogram elsősorban azoknak szól, akik többek között tárgyi, használt eszköz, vagy immateriális javak beszerzését tervezik, de felhasználható a kölcsön építésre, ingatlanvásárlásra, gépjárművásárlásra, bizonyos korlátozásokkal turisztikai fejlesztésekre és a nem mezőgazdasági termelő vállalkozások élelmiszeripai projektjeinek támogatására.

A kölcsönt egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, és szövetkezet is igényelhetik.

A vállalkozók 1-600 millió forintot vehetnek fel 10-20 százalékos saját forrás mellett induló vállalkozás is igényelheti a terméket, igaz neki legfeljebb 150 millió forintot adhatnak, és az egész folyamat alatt figyelnie kell arra, hogy megfeleljen az uniós kkv-minősítésnek. Fontos azonban tudni, hogy szakaszokban, a benyújtott számlák alapján utólag folyósítják az uniós hitelt az MFB Pontokon keresztül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

A fentiek miatt természetesen nem lehet bármelyik pénzintézethez besétálni a konstrukcióért, a nullaszázalékos hitelt kizárólag az MFB Pontok közvetítik - ma már rendkívül szép számban. Országszerte már 442 MFB Ponton, az ország 400 településén igényelhető a hitel. Az MFB Pontok hálózatát az MFB által meghirdetett közbeszerzésen nyertes hitelintézetek konzorciuma alkotja, úgy, mint a Takarékbank Zrt., a B3 Takarék Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. megkülönböztetett fiókjai és tagintézményei.

Az MFB szakított a korábban működő rendszerrel, és egy új modellt dolgozott ki a források közvetítésére. Mindezt úgy építették fel, hogy a Magyar Fejlesztési Bankban hozzák meg az egységes szabályokat, és az üzleti döntéseket, de a pályázatok kezelését, a szerződéskötést, a kapcsolattartást és a panaszkezelést a közbeszerzésen kiválasztott hitelintézetek látják el. Ennél a pontnál fontos megemlíteni, hogy ebben a modellben a hitelintézetek közvetítői díját már nem az ügyfeleknek kell megfizetniük, hanem elszámolhatók uniós programszámla keretében. 

A rendszer ennek az egyedi megoldásnak köszönhetően a közvetítői rendszer gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá teszi az uniós visszatérítendő források szétosztását, emellett biztonságos és ügyfélközpontú. Az MFB Pontok részletes listája ide kattintva található.

Olvasóink kérdéseit is várjuk a témában. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

Címlapkép: Getty Images Hungary

Címkék:
hitel, vállalkozás, kkv, unió, mfb, kkv pályázatok,