Így húzzák ki a jattot a magyar vendéglátósok zsebéből

Nagy Bálint2016. július 8. 11:01

Új jattrendszert vezettek be idén a legnagyobb hazai fesztiválokon. Habár olvasóink szerint a borravaló egyértelműen a pultosokat illetné, a jelentős rendszerüzemeltetési jutalékot elvileg a jattból is levonják.

Mint arról korábban a Pénzcentrumon is beszámoltunk, az idei évben jelentősen átalakult a Sziget Kft-hez köthető fesztiválok jattrendszere. A lényeg a következő: a kártyaleolvasók mellé egy érintőképernyőt is telepítettek, amelyen a vásárlók dönthetnek arról, hogy 5, 10, 20 százalékos borravalót akarnak adni, vagy semmit.

Az innovatív fejlesztés abból a szempontból mindenképp üdítő, hogy az eddig rendelkezésre álló tapasztalatok szerint a sorban állási idő csökkentésével sikerült megoldania a rendezőknek a fesztiválkártya és a borravaló nehézkes kapcsolatát. Az új rendszer azonban mindenképp felvet egy igen fontos kérdést:

Vajon kinek a zsebét tömjük, ha jattot adunk a Szigeten?

Meg nem erősített információink szerint ugyanis a jelentős rendszerüzemeltetési jutalékot a jattból is levonják. Sőt, a kereskedőkkel szemben a szerződésekben meghatároznak minimum jattelvárást is. Kérdésünkkel, hogy vajon a megítélt borravaló eljut-e a felszolgálókhoz, illetve milyen jutalékkulcsot alkalmaznak a borravalóra, természetesen megkerestük a Sziget Sajtóirodát is, egyelőre azonban nem érkezett válasz.

Egy a Balaton Soundon dolgozó informátorunk azonban sokat mondó részleteket árult el. Mint mondta:

Úgy néz ki, hogy a bruttó bevétel 42 százaléka a Szigeté, plusz a borravaló 33 százaléka.

Arról persze nincs információnk, hogy minden alvállalkozóval sztenderd szerződéseket kötnek-e, illetve van-e különbség az egyes rendezvényeken alkalmazott megállapodások között. Mindazonáltal az egyértelműnek tűnik, hogy a jattból is komolyabb összeg üti a rendezők markát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

Korábbi cikkünkben egyébként arra is kíváncsiak voltunk, mi erről olvasóink véleménye. Nincs meglepetés: a többség úgy véli, a jatt legyen a pultosoké, felszolgálóké, tehát azoké, akik "face to face" találkoznak a fesztiválózókkal.

 

Loading...

Címkék:
vállalkozás, kkv, fesztivál, sziget, volt fesztivál, balaton sound, borravaló, sziget 2016, jutalék, volt, jatt, sziget kft,