Ebbe vágj bele, ha csak egy talpalatnyit földed is van

Pénzcentrum2016. május 23. 09:31

Egyre többen foglalkoznak Magyarorszgáon spárgatermesztéssel. A kereslet töretlen a jó minőségű magyar termék iránt, és a hazai piacon is egyre nagyobb a fogyasztás - írja a Magyar idők.

A spárga termőterülete évről évre nő Magyarországon, 2014-ben 1200 hektáron foglalkoztak a növény termesztésével, ma már több mint 1400 hektáron gazdálkodnak. A márciusban indult ültetvénytelepítési támogatáshoz a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács eddig 40 hektárra adott ki igazolást a termőhelyi alkalmasságról. A szervezet elnöke szerint a spárga ugyan költségigényes növény, megéri termeszteni.

A folyamatosan növekvő belső fogyasztás mellett az itthon megtermelt spárga 80 százaléka külpiacra kerül. Németország és a skandináv államok a legfontosabb exportpartnerek. Az Agrárgazdasági Kutató-intézet (AKI) adatai szerint tavaly a spárga külkereskedelmi aktívuma 2,15 milliárd forintot tett ki. 

Magyarország ezzel a hetedik legnagyobb spárgaexportőr a tagországok sorában.

Az AKI jelentése szerint a Budapesti Nagybani Piacon a fehér spárga kilója 700 forintért kapható, a zöldet 800 forintért kínálják a kereskedők.

Címkék:
befektetés, zöldség, kereslet, termelők, spárga,