Komoly bírságok jönnek: ez a legújabb uniós előírás

Pénzcentrum2015. december 14. 05:52

Ezentúl 4 évente kell kötelező energetikai auditot végezniük a magyarországi nagyvállatoknak, ennek ugyan vannak költségei, de a vállalatok így is nyerhetnek vele. Bár az első határidő már lejárt, aggodalomra semmi ok, még nem jár bírság azoknak, akik ezt nem készítették el.

2015 májusában fogadták el az - egy európai uniós irányelv alapján készített - 2015. évi LVII törvényt, miszerint a magyarországi nagyvállatoknak 4 évente energetikai auditot kell végezniük. Az energiahatékonyságról szóló kötelező vizsgálatot egy EU-s irányelv írja elő, melynek célja az unió energiafelhasználásának ésszerűsítése és mérséklése. Ebből kifolyólag a tagállamok végsőenergia-fogyasztásában évente 1,5 százaléknak megfelelő új energia-megtakarításnak kell megvalósulnia 2020-ig.

Bár az auditálás költségekkel jár, a vizsgálat bevezetésével mégis sokat spórolhatnak a vállalkozások, hiszen a felszínre kerülhetnek azok a területek, ahol a cég még energiát tud megtakarítani. Az energiára fordított költségek így pedig akár a felével, harmadával is csökkenhetnek.

Kinek kell elvégezni?

A kötelező vizsgálat azokra a nagyvállalatokra vonatkozik, amelyek

  • évente 50 millió eurónál nagyobb árbevételt eredményeznek, és a mérlegfőösszegük eléri a 43 millió eurót,
  • vagy 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztatnak.

Hogyan teljesíthető?

  • 1. Energetikai audittal: Érdemes tudni, hogy energetikai auditálást csak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) névjegyzékében szerepelő energetikai auditor, vagy energetikai auditáló szervezet végezhet. 
  • 2. ISO 50001 energiairányítási rendszer bevezetésével: Mentesülhetnek a kötelező energetikai auditálás alól, azok a nagyvállalatok, amelyek MSZ EN ISO 50001 szabványnak megfelelő akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtetnek. Ebben az esetben a MEKH részére az érvényes tanúsítványt 4 évente kell megküldeni. 

Nem érdemes halogatni!

Bár az első kötelező energetikai vizsgálatot 2015. december 5-ig kellett volna elvégezni, még nem jár büntetés azoknak, akik lemaradtak. Ugyanis,

a Hivatal 2016. december 31-ig nem szab ki bírságot a kötelező energetikai auditálás teljesítésének elmaradása miatt.

Az audit elvégzését azonban nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert kivitelezése főleg egy nagyvállalat esetében eléggé összetett feladat lehet. A vizsgálatnak ugyanis többek között ki kell térnie a korszerűbb technológiák alkalmazásának lehetőségeire, illetve a megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségeire és az alkalmazott energiahordozók költségeire is.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

A cégeknél a MEKH rendszeres ellenőrzéseket végez, amelyek után legfeljebb 10 millió forint bírsággal sújtja azokat a nagyvállalatokat amelyek,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • a kötelező energetikai auditálást a Hivatal felhívását követő 90 napon belül sem teljesíti, vagy
  • a kötelező energetikai auditálás ellenőrzése során az együttműködési kötelezettségüknek - az audit Hivatal felé történő megküldési kötelezettséget is beleértve - nem tesznek eleget.

Mekkora lehet a bírság?

A Hivatal a bírság összegének megállapítása során figyelembe veszi a nagyvállalat ellenőrzést megelőző évi, összevont (konszolidált) beszámolója szerinti, ennek hiányában a nagyvállalat nyilvántartása szerinti nettó árbevételét vagy mérlegfőösszegét, továbbá a mulasztás időtartamát is.

Az energetikai auditálás elvégzéséről pedig az energetikai auditornak, vagy az energetikai auditáló szervezetnek kell adatszolgáltatást teljesítenie, ha azonban ezt a vállalat nem teljesíti, akkor a Hivatal 100 000 forintig terjedő bírsággal sújtja.

Ezen a héten a Pénzcentrum kiemelten foglalkozik az EU 2012/27/EU irányelvében foglalt energiahatékonysági előírásokkal, illetve azzal, hogyan épült ez be a magyar jogrendszerbe. Kitérünk majd az auditálás folyamatára, és az ezzel elérhető hatékonyságnövekedésre, de foglalkozunk majd a kiskapunak tekinthető ISO 50001-es szabvánnyal is. Természetesen olvasóink kérdéseire is számítunk a témában; a kérdéseket az MVM Partner szakértői válaszolják majd meg. A leveleket a következő címre várjuk: penzcentrum@penzcentrum.hu

Címkék:
vállalkozás, kkv, unió, eu, vállalat, energiahatékonyság, energetikai audit,