A családi vállalkozások növekedését leginkább az NHP támogatja

Pénzcentrum2014. december 11. 14:54

Továbbra is optimisták a családi vállalkozások Európában: 70 százalékuk pozitív kilátásokról számolt be a következő fél évre vonatkozóan. A társaságok többsége növelni tudta bevételeit, ugyanakkor a jövedelmezőség visszaesése és a tehetséges munkaerőért folytatott harc nagy kihívást jelent számukra - derül ki a KPMG és a European Family Business által közösen végzett "European Family Business Barometer" című felmérésből.

A KPMG és a European Family Business 2013 decembere és 2014 júniusa után újból megkérdezte a családi vállalkozásokat kilátásaikról, beruházási terveikről és az előttük álló kihívásokról. A 878 válaszadó 70 százalékának pozitív kilátásai vannak a következő fél évre vonatkozóan. Ennek ellenére a jövedelmezőség visszaesése egyre többeket aggaszt: egy év alatt 9 százalékkal (47 százalékra) nőtt azon válaszadók száma, akik ezt a problémát tartják a legnagyobb kihívásnak.

A tehetségekért folytatott harc a megkérdezettek 42 százaléka szerint égető probléma a cégek számára; júniusban még 6 százalékkal kevesebb válaszadónak okozott gondot ez a témakör. Jelentősen nőtt a munkaerő költsége miatt aggódók száma: míg egy évvel ezelőtt csupán a válaszadók 15 százaléka, ma már 29 százaléka szerint ez az egyik legnagyobb kihívás, amivel szembesülnek. Éppen ezért nem is meglepő, hogy a válaszadók fele örülne a munkaerő-piaci szabályozás reformjának.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy a családi vállalkozásokra továbbra is a növekedés jellemző. A válaszadók 54 százaléka számolt be bevételeinek emelkedéséről (júniusban ez a szám 44 százalék volt). Az utóbbi fél évben a válaszadók 48 százaléka növelte munkavállalóinak számát is.

"Magyarországon a családi vállalkozások növekedését, fejlődését az organikus fejlődés mellett leginkább a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja támogatja, ami nagy népszerűségnek örvend. Ennek ellenére még mindig probléma az alulfinanszírozottság, különösen a felvásárlások finanszírozása kapcsán. Probléma a bizalomhiány, illetve az ennek következtében kialakuló nagyon központosított vezetési struktúra, illetve az is, hogy a cégutódlásra nincs kidolgozott stratégia, ami miatt sok társaság nem tudja majd folytatni tevékenységét a jövőben" - mondta Mádi-Szabó Zoltán, a magyarországi KPMG családi vállalkozásokért felelős csoportjának vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Az eredmények újból azt mutatják, hogy a családi vállalkozások fejlődnek. Ugyanakkor, ahogy azt már az előző felmérések alkalmával is láttuk, egyre nő a jövedelmezőség miatti nyomás, és aggasztó a tehetségekért folytatott harc valamint a munkáltatás komplexitása. Ez egy jelzés a döntéshozók számára, hogy sürgős beavatkozásra van szükség" - tette hozzá Roger Pedder, a European Family Business elnöke.

 

Címkék:
vállalkozás, kkv,