Még mindig sokan trükköznek a tejjel

MTI2014. november 19. 09:30

Csalódottak és dühösek a tejtermelők, mert az áfacsalókkal szembeni szigorú fellépés jobbára ígéret maradt, miközben a környező országok orosz piacról kiszorult termékei leverik az amúgy is alacsony felvásárlási árakat - írja a Népszabadság.

A legtöbb gondot okozó "áfacsalt", másfél százalékos UHT tejből még mindig nagyon sok van forgalomban. A korábban ígért nagykereskedelmi regisztráció nem valósult meg - mondta el a lapnak Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tartott ugyan ellenőrzéseket és kisebb sikereket el is értek, ám ezek nem voltak olyan mértékűek, hogy érdemben hozzájárultak volna a piac tisztulásához. Ezenfelül a gazdák áfacsökkentésről szőtt elképzelései sem valósultak meg.

A termelők abban bíznak, hogy az elektronikus útdíjfizetési rendszer és a tervek szerint elektronikussá váló menetlevél-nyilvántartás összevezetése miatt a szállításokat jobban nyomon lehet követni, s így a hatóság könnyebben ki tudja szűrni a szürke- vagy fekete-tejszállítmányokat.

A gazdák helyzetét az orosz embargó is súlyosbítja. A nyers tej termelői ára jelenleg 90-100 forint literenként, míg év elején 108-110 forint volt a jellemző. Némi örömre az adhat okot, hogy az első kilenc hónapban ilyen körülmények között is 7 százalékkal nőtt a termelés és a belföldi értékesítést is sikerült növelni, az export ugyanakkor csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ilyen körülmények között különösen fontos lenne a magyar fogyasztók figyelmét a honi termékekre irányítani. Ezért a terméktanács szeretné növelni az erre a célra felhasználható reklámkeretét, amelyhez a kormánytól mintegy 800 millió forintos kiegészítést kér. A forrás szándékaik szerint március végéig szólna, amíg az uniós tagországok tejtermelési kvótái érvényben vannak - mondta Istvánfalvi.

 

Címkék:
vállalkozás, áfacsalás, áfa, tej, trükk, tejtermelés,