A lakáslízing lehet a kis cégek nagy lehetősége

Pénzcentrum2014. március 21. 13:06

Főként az új lakások iránt éledező keresletnek és a növekvő ingatlanigénnyel bíró mikro- és kisvállalatoknak köszönhetően új lendületet kaphat az idén az ingatlan- és lakáslízing piac.

Nagy számban fordulhatnak a közeljövőben az ingatlanlízing felé a hazai mikro- és kisvállalatok a működésükhöz szükséges üzleti típusú kis ingatlanok vásárlásánál - állítja friss piaci kitekintésében az OTP Ingatlanlízing Zrt. A cég arra alapozza a várakozásait, hogy a kisvállalati szegmensben egyre több vállalkozás ébred rá arra, - a gazdasági bővülés jelenleg tapasztalt gyorsulásával párhuzamosan - hogy a további fejlődésükhöz mennyire fontos az üzletvitelhez szükséges megfelelő ingatlan biztosítása.

"A pozitívabb gazdasági kilátások fellendíthetik a kisvállalatok keresletét az üzleti típusú kis ingatlanok - üzlethelyiség, telephely, iroda, rendelő - iránt. Az így felkeltett igények a lízingkonstrukció felfutását eredményezhetik, hiszen az kedvező és rugalmas finanszírozási lehetőséget biztosít az ilyen célok finanszírozására" - véli Virág Attila, az OTP Ingatlanlízing Zrt. vezérigazgatója. A bővülés forrása lehet az is, hogy sok kis cég számára a lízingfinanszírozás lehet az egyik reális mód a forrásbevonásra, ebben a formában kedvezőbb feltételekkel juthatnak pénzhez.

Ezt a várakozást támasztja alá a pénzintézet közelmúltban végzett felmérése is, amelyből kiderül, hogy a legkisebb hazai cégek is kezdik felismerni, hogy alapvetően szükséges külső finanszírozást igénybe venniük ahhoz, hogy a fejlődés útjára lépjenek. A nyolcszáz cég megkérdezésével végzett felmérés alapján a hazai mikro- és kisvállalkozások háromnegyede szerint az ágazatukban a beruházásokat tipikusan csak külső forrás - banki finanszírozás, uniós pályázat - bevonásával lehet megvalósítani.

A válaszadók közel harmada úgy látja, hogy a szektorukban alapvetően saját, banki, illetve uniós forrás együttes használatával valósulnak meg a fejlesztések, további 25 százalékuk szerint, a saját forrás és a pénzintézeti finanszírozás kombinációja a tipikus az ágazatban. "Csak minden negyedik válaszadó vélte úgy, hogy cége gazdasági szektorában jellemzően kizárólag saját forrásból valósulnak meg a beruházások" - mondja Virág Attila.

Bizakodásra adhat okot az is, hogy az éledezés jeleit mutatja az újlakás-piac. Az pénzintézet legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének elemzése szerint a megépült társasházi lakások száma körülbelül százzal nőtt tavaly Budapesten 2012-höz képest, és így 1400 fölé emelkedett. Mindeközben az új lakások iránti kereslet is élénkült, az elemzés szerint 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest Budapesten közel 10 százalékkal, 1700 közelébe nőtt az eladott társasházi lakások száma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakáslízing szempontjából ez azért pozitív hír, mert a konstrukció legfőképp új lakás vásárlása esetén számít kedvezőnek: az induló törlesztőrészlet még alacsonyabb lehet, mint a támogatott forinthitelé, ám ez az előny öt év után sem szűnik meg. A lakáslízingnél mindez az ÁFA szabályoknak köszönhető: aki új lakást vásárol, annál a finanszírozott rész 27 százalékos forgalmi adója nem kerül be egy összegben a finanszírozásba, hanem a futamidő alatt "csepegtetve" kell megfizetni, kamatmentesen.

 

Címkék:
kkv, ingatlan, lakáspiac, otp társasházi pályázat,