Már meg sem lepődünk: újabb változás az online pénztárgépeknél

Pénzcentrum2013. november 18. 15:03

Valószínűleg már meg egyáltalán nem lepődnek meg a boltosok azon, hogy ismét változott az online pénztárgépekkel kapcsolatos szabályozás. A Pénzcentrum.hu mutatja a friss részleteket.

Az online pénztárgépre való átállás megkönnyítése érdekében három új rendeletet hozott a nemzetgazdasági miniszter - tájékoztatta lapunkat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A szervizeknek a rendelet hatálybalépésétől számítva 8 napjuk lesz arra, hogy leadják pénztárgép megrendeléseiket a forgalmazóknak, akiknek 8 napjuk lesz a megrendelések visszaigazolására. Azoknak akik nem kapnak visszaigazolást 8 napon belül, lehetőségük lesz a NAV internetes felületén gépet rendelni. A tárca bízik abban, hogy az új szabályozásnak köszönhetően megszűnnek azok a pénztárgépgyártást gátló tényezők, amelyek az elmúlt időszakban nehezítették az új pénztárgépek üzembe helyezésének gördülékeny megvalósulását.

A minisztérium szerint az új előírások az új gépekre való átállási folyamat meggyorsítását szolgálják. A NAV ellenőrzési tapasztalatai szerint olyan megrendelési gyakorlat alakult ki a pénztárgéppiacon, amely gátolja a pénztárgépek tömeggyártását, így az átállást is nehezíti. A megrendelési problémák jellemzően a viszonteladók, szervizek körében jelentkeztek, mivel ezek a piaci szereplők sok esetben nem konkrét pénztárgéptípusra, hanem több gyártó termékére, vagylagosan, szállítási határidő megjelölése nélkül vettek fel rendelést, amelyeket a gyártók (forgalmazók) felé nem továbbítottak, vélhetően azért, hogy az összegyűjtött megrendelés állománnyal alkupozícióba kerüljenek.

Az új rendelet ezt a problémát orvosolná. A viszonteladóknak, szervizeknek a rendelet hatálybalépésétől számítva 8 napjuk lesz arra, hogy a náluk megrendelt pénztárgépek leszállítása érdekében intézkedjenek a forgalmazóknál, akiknek - a rendelet hatálybalépésétől számított 8 napon belül - vissza kell igazolniuk a megrendeléseket.

Tehát a kereskedőknek, vendéglátósoknak a rendelet kihirdetését követő 8. napig semmit nem kell csinálniuk, csak várni, hogy kapnak-e visszaigazolást a megrendeléseikre. Ha a cserével érintett vállalkozó nem kap visszaigazolást 8 napon belül, akkor lehetősége nyílik a NAV internetes felületén gépet rendelni. A NAV honlapjának előnye, hogy ezen a felületen kizárólag érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépekre adható le megrendelés, amely közvetlenül a forgalmazókhoz jut el, így mindenki biztos lehet abban, hogy a megrendelése nyomán valóban kap pénztárgépet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezentúl külön-külön rendelet határozza meg az online pénztárgépekre és a taxaméterekre vonatkozó szabályokat, míg a közös rendelet hatályát veszti. A másik két rendeletben lévő szabályok tartalmukban nem térnek el a jelenleg hatályos előírásoktól, így például az átállási határidőben sem hoznak változást, azonban a két területre vonatkozó szabályozás elkülönítése segíti a jogalkalmazást.

Címkék:
kkv, pénztárgép, online pénztárgép,